Poslovanje

Kompanijama u HNŽ uručeni certifikati bonitetne izvrsnosti

Ministar gospodarstva HNŽ-a Željko Laketić i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić složili su se kako je ovo jedan od načina da se da potpora gospodarstvenicima županije i grada tei istaknu napori obje institucije u stvaranju što boljeg poslovnog okruže
Gospodarstvo / Posao | 12. 10. 2018. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji analitičko bonitetne kuće Bisnode BH, u Mostaru je održan susret bonitetno izvrsnih kompanija Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva HNŽ-a i Grada Mostara. 

Ministar gospodarstva HNŽ-a Željko Laketić i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić složili su se kako je ovo jedan od načina da se da potpora gospodarstvenicima županije i grada tei istaknu napori obje institucije u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak ekonomije. 

Bila je to i prilika da certifikate bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznatu potvrda ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju, preuzmu bonitetno izvrsne kompanije u HNŽ-u ali i nekoliko kompanija iz drugih županija koje je mostarska vijećnica u četvrtak ugostila. 

Riječ je o kompanijama: EDC d.o.o., IC Štamparija Mostar d.o.o., Cesar´s d.o.o., Select M d.o.o., Fortuna Tours d.o.o., Tehnozaštita d.o.o., Zasa d.o.o, Schrack Technik BH d.o.o., NIZ d.o.o. kao i Drvopromet d.o.o. Tomislavgrad, Vrtlarija Šarić d.o.o. Livno, Drums 3-B Jajce, Nicolas Frigo d.o.o. Čitluk, Elektrokontrol HZ HB d.o.o. Čapljina, te Markota d.o.o. i Šumsko-gospodarsko društvo ŽHZ d.o.o. Posušje. 

Posebno su istaknute dvije kompanije: Ledo d.o.o. Čitluk i Igman d.d. Konjic, koje su preuzele zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti, koji predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti. 

Koliko su značajne ove bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je samo 21 posto od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 67 posto, u ukupnoj dobiti 72 posto, a zapošljavaju 55 posto ukupno uposlenih u BiH. 

Bonitetno izvrsni u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u HNŽ-u, 21 posto su bonitetno izvrsne, a one ostvaruju 68.47 posto prihoda koji u ovoj županiji iznosi 5,7 milijardi maraka i 63,43 posto od skoro 350 milijuna maraka dobiti županije te zapošljavaju 57,48 posto od ukupnog broja zaposlenih. 

Manje od 3 posto bonitetno izvrsnih imaju Zlatnu bonitetnu izvrsnost, što je svega 0,56 posto u odnosu na aktivne kompanije županije, tako da je to zaista specijalno priznanje za kompanije. 

Bonitetno izvrsni Grada Mostara 

Bonitetno izvrsnih kompanija u Mostaru je 21 posto od ukupnog broja aktivnih kompanija. a one ostvaruju 60 posto prihoda, što je više od 2 milijarde maraka te 49 posto dobiti, što je preko 100 milijuna i zapošljavaju 53 posto od ukupnog broja zaposlenih u Mostaru. 

Više od pola bonitetno izvrsnih kompanija HNŽ-a nalazi se u Mostaru i one ostvaruju 47 posto njihove ukupne dobiti i više od 50 posto prihoda i zaposlenih. Svega 0,44 posto kompanija u Mostaru imaju zlatnu bonitetnu izvrsnost. 

Najviše bonitetno izvrsnih kompanija Mostara su u trgovačkoj djelatnosti (36 posto), većina ih je malih (66 posto) i 74 posto rade duže od 10 godina, što pokazuje stabilnost u poslovanju, navodi se u priopćenju Bisnoda BH.

Kopirati
Drag cursor here to close