Procedura

Žalba Kate Šarić još nije stigla na Županijski sud

Vijesti / Politika | 13. 08. 2015. u 11:18 Sa.M.
Kopirati

Žalba Županijskom sudu Mostar koju je umirovljenica Kata Šarić, uputila putem Općinskog suda Mostar još uvijek nije stigla na krajnju adresu, piše Dnevni list. Iako je Kata poslala žalbu 18. srpnja ona još uvijek ''zbog proceduralnih razloga'' nije poslana na krajnje odredište to jest na Županijski sud u Mostaru.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Suprotna strana odnosno odvjetnički ured Kebo i Guzin je zaprimila žalbu 29. srpnja. Postoji žalbeni rok od mjesec dana kako bi druga strana imalo pravo uložiti prigovor. Osim toga, stručna suradnica koja vodi taj predmet, sutkinja Snježana Maksumić je na odmoru. Žalbu će biti moguće uputiti na Županijski sud tek nakon što se ona vrati s godišnjeg'', pojašnjeno je u Upravi Općinskog suda Mostar.

Bez deložacije

Kata Šarić je podsjetimo, uputila žalbu Županijskom sudu u Mostaru kojom je stavila žalbu na upis Vesne Milas u zemljišne knjige čime je osporeno njezino vlasništvo nad stanom. Kata je pozvala Županijski sud da Rješenje po kojemu je Vesna Milas djelatnica tog istog Suda postala nova vlasnica stana poništi i provedene radnje stavi van snage. Pravnici koji Kati zbog, kako su kazali ''neviđene pravne nemoralnosti'', pružaju besplatnu pravnu pomoć su nam objasnili da je ovim činom izbjegnuto Katino deložiranje.

''Ukoliko Općinski sud donese odluku o deložaciji i odredi njezin datum, tada ćemo na to uložiti žalbu i kazati da se deložacija ne može dogoditi, dok se ne odluči o žalbi koja je uložena Županijskom sudu. Ovim je za sada deložacija onemogućena'', kazali su Katini pravni savjetnici.

Dvostruka mjerila

U neslužbenom razgovoru su pravnici koji su stali na Katinu stranu komentirali poštivanje pravne procedure kojim je Općinski sud u Mostaru po pitanju Katine žalbe odjednom pribjegao.

''Kada su u roku od 12 dana upisali Vesnu Milas, kao novu vlasnicu stana u zemljišne knjige, nije im bilo stalo do ''pravne procedure''. Sada su iznenada promijenili ploču pa pri Katinoj žalbi sve čine kako bi tu istu proceduru ispoštovali. Jako zanimljivo'', komentirali su Katini pravnici.

Inače, Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH VSTV BiH, je po službenoj dužnosti na temelju informacija koje su im poslane iz redakcije Dnevnog lista registrirao ovaj predmet.

''Ured će izvršiti provjere okolnosti slučaja i utvrditi činjenice u skladu sa Zakonom o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine, a koje se odnose na postupanje nosilaca pravosudnih funkcija. Nadalje, VSTV BiH će, putem svoga Odjela za pravna pitanja, obaviti analizu ovog slučaja te će u tom smislu poduzeti mjere iz svoje nadležnosti'', stoji u dopisu koji je u redakciju Dnevnog lista upućen iz VSTV BiH.

Kati Šarić je podsjetimo Općinski sud u Mostaru zbog duga zemljišne parnice u visini od 11 tisuća maraka oduzeo stan i prodao ga svojoj djelatnici Vesni Milas koja je za samo 12 dana upisana u zemljišne knjige kao nova vlasnica stana. Ta procedura inače, u najboljem slučaju traje najmanje pola godina, a najčešće dulje od jedne godine.

Povijest spora

Bariša Šarić, Katin pokojni suprug je prije petnaestak godina tužio Mehmeda Mušića jer mu je ovaj bez pitanja uzurpirao zemljište u Drežnici na način, da je kroz Šarićevu parcelu asfaltirao put do svoga zemljišta. Bariša je u međuvremenu umro.
Spor je na sudu u Mostaru riješen u korist Šarićevih.

Na Višem sudu u Sarajevu je presuda preinačena pa su umjesto početnih četiri tisuće maraka sudskih troškova Šarićevi bili dužni platiti 11 tisuća maraka. Iako su Šarićevi u kuverti nosili četiri tisuće maraka, da plate iznos glavnice s Općinskog suda Mostar su ih uputili u odvjetnički ured Kebo i Guzin koji je zastupao suprotnu stranu tj. Mehmeda Mušića.

Tamo im je kazano da moraju platiti čitavih 11 tisuća u komadu. Katini pravnici su kazali kako je ona tada savjetovana namjerno potpuno pogrešno. Da je tada uplatila samo 300 KM nitko joj nikada ne bi mogao oduzeti stan. Općinski sud je izvršio potom ovrhu nad Katinim stanom i za vrlo kratko vrijeme ga prodao svojoj djelatnici Vesni Milas.

Kata cijelo vrijeme tvrdi da je prevarena i da su na Općinskom sudu iskoristili njezinu neukost i neupućenost u pravne poslove kako bi joj stan bio oduzet, a njezina djeca ostala bez krova nad glavom, piše Dnevni list.

Kopirati