Diplomatska mreža

Otvoren konzulat Republike Hrvatske u Livnu

Čović i Plenković otvorili konzulat Hrvatske u Livnu.
Vijesti / Politika | 05. 09. 2018. u 19:01 Bljesak.info
Kopirati

Hrvatski premijer Andrej Plenković i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović otvorili su u srijedu u Livnu konzulat Republike Hrvatske. 

- Ovim činom zaokružujemo diplomatsku mrežu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, zemlji koja je strateški i najvažniji državni interes RH, prijateljskoj i susjednoj zemlji, zemlji čiju teritorijalnu cjelovitost poštujemo i zemlji u kojoj je hrvatski narod konstitutivan narod i ostvaruje svoja prava na najvišoj razini kako to priliči ustavnom ustrojstvu BiH, ali i najvišim europskim standardima - kazao je u svom obraćanju Plenković. 

Foto: Fena / Svečano otvorenje konzulata

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponovio je kako Republika Hrvatska daje puno podršku europskom putu BiH, dodavši kako su dvije zemlje upućene jedna na drugu. 

- Danas je naša trgovinska razmjena preko dvije milijarde eura. Hrvatska je u BiH uložila 1,2 milijarde eura. Ove smo godine otvorili urede Hrvatske gospodarske komore u Mostaru i Sarajevu, imamo dva nova konzulata, Croatia Airlines leti na relaciji Mostar – Zagreb, nezaobilazna je i uloga Državnog ured za Hrvate izvan RH koja pruža podršku brojnim projektima u BiH - kazao je hrvatski premijer. 

Foto: Fena / Konzulat RH u Livnu

Plenković je istaknuo kako Livno ima veliki značaj ne samo za BiH već i za Hrvatsku, podsjetivši kako iz Livna dolazi hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić, hrvatski poduzetnik Mate Rimac, kao i hotelijer Jako Andabak. 

- Isto tako treba se prisjetiti da su Hrvati ovoga kraja u ratnim vremenima 90-godina bili zadnja crta opstanka cjelovitosti BiH, a isto tako očuvali su i spašavali Hrvatsku i Dalmaciju. Tu činjenicu Hrvatska ne zaboravlja - ustvrdio je Plenković. 

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio je Andreju Plenkoviću i njegovoj vladi na snažnoj potpori oku pruža hrvatskom narodu u BiH, ali i cijeloj državi. 

Foto: Fena / Dragan Čović
 
- Ono što vi radite zadnjih godina uvelike nam daje nadu da mi možemo ostvariti našu jednakopravnost u funkcionalnoj, europskoj BiH i zato vam veliko hvala na podršci na našem europskom putu koji je naš trajni cilj, kao i na podršci našoj unutarnjoj stabilnosti - kazao je Čović. 

Po njegovim riječima, sva obećanja koje je proteklih godina dala Republika Hrvatska su i ispunjena, podsjetivši na otvaranje novih konzulata u BiH, otvaranje sjedišta Hrvatske gospodarske komore te 
predstavništva HRT u bh. gradovima. 
Foto: Fena / Andrej Plenković

- Nadam se da će ova suradnja imati i dodatnu dimenziju kako bismo u konačnici mogli kazati da je BiH do kraja domovina svakog Hrvata na svakom pedlju BiH, u kojoj ćemo kroz legitimne predstavnike hrvatskog naroda osigurati potpuno jednakopravnost. Veselim se svim našim budućim projektima, neka naglasak bude na našoj boljoj povezanosti, našim energetskim i uopće gospodarskim projektima - zaključio je Čović. 


Kopirati