Optužbe

Muftije IZ-a u BiH: Hrvatski ekstremisti iz Hrvatske i BiH vode kampanju protiv Bošnjaka

Muftije su reagirale na izjave da je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH uvjetovan miješanjem islamskog svećenstva u predizbornu kampanju.
Vijesti / Politika | 29. 11. 2018. u 20:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici u Sarajevu raspravljalo je o, kako navode, zlonamjernoj kampanji koju vode zastupnici ekstremističke političke opcije u Hrvatskoj i BiH, a čija je meta Islamska zajednica i islamski identitet Bošnjaka.

Muftije su konstatirale da se već duže vrijeme, a naročito nakon objavljivanja službenih rezultata netom održanih Općih izbora u BiH, Islamska zajednica podvrgava grubim političkim atacima hrvatskih političkih krugova radikalno antigrađanske i antieuropske orijentacije predvođenih pojedinim političkim dužnosnicima susjedne države, ali i domovine. Muftije su suglasne da je sada postalo očito da se radi o ničim izazvanoj zlonamjernoj kampanji, piše MINA, a prenosi Fena.

Navode da se Islamska zajednica u BiH opetovano, bez ikakvog valjanog dokaza, optužuje za organizirano i svjesno uplitanje u izborni proces i to u interesu jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH, odnosno, osuđuje što nije osigurala da se izabere kandidat po volji tih političkih krugova.

Naglašavaju da su se članovi Vijeća iz BiH javno oglasili pred izbore s jasnom porukom članovima Zajednice i da je rukovodstvo zajednice u više navrata ponavljalo svoj stav o nemiješanju Islamske zajednice u izborni proces. I danas, tvrde, muftije Islamske zajednice u BiH odbacuju takve optužbe kao zlonamjerne i neosnovane.

Kažu da je rad Islamske zajednice u BiH transparentan i njeni stavovi se javno i odgovorno iznose i ona ne funkcionira na principu zavjera i tajnosti.

''Islamska zajednica se suzdržala od trijumfalizma nakon što su iste politike, koje danas targetiraju Islamsku zajednicu i koje se pokušavaju oživjeti, pred međunarodnim sudom pravomoćno presuđene za udruženi zločinački pothvat '', istaknuto je na sjednici.

Navode da su dužnosnici Islamske zajednice činili sve da se pred međunarodnim i domaćim sudovima "dokazani organizirani i sistematski zločini nad našim narodom i državom ne bi upotrebljavali zarad bilo kakvih političkih ciljeva, a sve s ciljem očuvanja dobrosusjedskih odnosa i nastojanja da se povrati izgubljeno povjerenje", javlja MINA.

Podsjetimo, hrvatski čelnici kako u Hrvatskoj tako i u BiH jedinstveni su u stavu da je Komšić izabran glasovima Bošnjaka te da nije legitiman predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH.

Iz HDZ-a i RS-a su tvrdili kako su uoči izbora imami u džamijama davali naputke vjernicima kako glasovati odnosno distribuirati glasove unutar jedne obitelji s ciljem da u Predsjedništvo BiH kao bošnjački član bude izabran kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović a hrvatski Komšić.

Takve je tvrdnje nedavno i pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta ponovila hrvatska zastupnica Željana Zovko.

Kopirati
Drag cursor here to close