'Šarene laže'

Izetbegović i Džaferović: Kladioničarski lobi se okomio na SDA

U izravnom razgovoru sa građanima govorili su o viziji i strateškim planovima, te o nizu drugih aktualnih političkih tema, među kojima je bio i položaj boračkih kategorija.
Vijesti / Politika | 03. 08. 2018. u 09:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Bakir Izetbegović i kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na tribini SDA u Zenici govorili su o rezultatima postignutim u ovom mandatu, ali i planovima sadržanim u Agendi 2026. 

U izravnom razgovoru sa građanima govorili su o viziji i strateškim planovima, te o nizu drugih aktualnih političkih tema, među kojima je bio i položaj boračkih kategorija. 

''Opredjeljenje SDA je jasno, boračkim kategorijama omogućit će se sva prava za koja postoje realne mogućnosti u proračunu. To smo činili i do sada i vjerovatno nema zemlje na svijetu u kojoj se više novca izdvaja za ove svrhe'', kazao je Izetbegović. 

Međutim, istaknuli su da se, dok traje procedura usvajanja zakona, javljaju brojni populisti, koji bivšim borcima olako obećavaju novac kojeg u proračunu nema, a istovremeno izbjegavaju glasovati za to da se sredstva za boračku kategoriju namaknu oporezivanjem kladionica. 

''Svjedoci ste da se kladioničarski lobi okomio na SDA, pokazujući nervozu što će uskoro morati raditi nešto što je sasvim normalno - plaćati porez. Kada smo došli sasvim blizu rješenja za zakon o demobilisanim borcima, upravo taj kladioničarski lobi, uz pomoć nekih političara, ponovo želi kreirati haos, pa se u javnost puštaju neki falsifikovani dokumenti o tobože usvojenim zakonskim rješenjima. Cilj je jasan, ponovo borce izvesti na ulice, a sve kako na dnevni red ne bi došlo oporezivanje kladionica'',  kazao je Džaferović. 

Uvjeren je da su demobilizirani borci do sada, ipak, shvatili ko im istinski nudi provodiva i održiva rješenja, a ko im nudi 'šarene laže' i obećava nešto što se ne može uraditi. 

Prije tribine, Džaferović se susreo sa rukovodstvom SDA Zenica i Zeničko dobojske županije, saopćeno je iz SDA.


Kopirati
Drag cursor here to close