Vijeće ministara

Hrvati nisu došli

Savjetnica za medije predsjedatelja Vijeća ministara Amela Mulavdić ranije je rekla da je samo ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda najavio da neće doći…
Vijesti / Politika | 18. 10. 2018. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nedostatak kvoruma za rad sjednica Vijeća ministra Bosne i Hercegovine ni danas nije održana, a državni ministar sigurnosti Dragan Mektić kratko je novinarima kazao da je razlog nedolazak ministara HDZ-a BiH.

Naime, HDZ BiH ima tri ministra koja nisu došla na sjednicu, a da bi Vijeće ministara BiH moglo donositi odluke na sjednici mora biti prisutno više od 50 posto članova od kojih najmanje po dva iz svakog konstitutivnog naroda.

Izlazeći iz dvorane u kojoj je u 12.00 sati trebala početi sjednica, ministar sigurnosti Dragan Mektić rekao je kratko novinarima da u odsustvu troje hrvatskih ministara nije postojala poslovnička mogućnost za njezino održavanje.

Savjetnica za medije predsjedatelja Vijeća ministara Amela Mulavdić ranije je rekla Srni da je samo ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda najavio da neće prisustvovati sjednici zbog bolesti.

U Vijeću ministara, uz Bevandu, Hrvate predstavljaju ministar odbrane Marina Pendeš i pravde Josip Grubeša.

Podsjećamo, Večernji list je objavio da današnja sjednica Vijeća ministara BiH neće biti održana ''zbog višemjesečnih prevara, manipulacija i otvorenog kršenja dogovora koji SDA čini prema hrvatskim kolegama u ovoj instituciji''.

Sjednica Vijeća ministara drugi put zaredom nije održana, jer je prethodni put, 10. listopada, otkazana zbog najave ministara iz reda hrvatskog naroda da neće prisustvovati. Sjednica je tada bila otkazana zbog neslaganja povodom zahtjeva za dopunu dnevnog reda.

Na dnevnom redu današnje sjednice, između ostalog, bio je prijedlog odluke o izdavanju jamstva BiH po Ugovoru o zajmu za Koridor 5c u Republici Srpskoj između Javnog poduzeća Auto-putevi Republike Srpske i Europske banke za obnovu i razvoj.

Ministri su trebali razmotriti i informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH i informaciju o primopredaji vojarne Ušivak u Hadžićima.

Razmatran je trebao biti i Prijedlog odluke o odobravanju višegodišnjeg kapitalnog projekta - Kupovina, adaptacija i opremanje objekta za smještaj diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Crnoj Gori.

Službeno - Prolongirano

U Službenom priopćenju Vijeća ministara stoji kako je 156. sjednica prolongirana.

''Prolongirano je održavanje 156. sjednice Vijeća ministara BiH, koja je bila zakazana za danas, četvrtak 18. 10. 2018. godine u 12:00 sati. Sjednici nisu prisustvovali ministri hrvatske nacionalnosti koji su ranije najavili odsustvo te ministar vanjskih poslova BiH. O novom terminu održavanja sjednice Vijeća ministara BiH bit ćete naknadno obaviješteni'', navodi se.

Dodaje se kako je Vijeće ministara BiH na telefonskoj sjednici, održanoj u utorak, 16. listopada  2018. godine, usvojilo dvije točke: Informaciju o održavanju trećeg sastanka Pododbora za trgovinu, industriju, carinu i oporezivanje između EU i BiH, zakazanog za 18. 10. 2018. godine u Bruxellesu, i Informaciju o održavanju trećeg sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH, koji će biti održan 25. 10. 2018. godine u Bruxellesu.

Usvojeni su dokumenti za diskusiju i date suglasnosti za sastav bh. izaslanstva za ova dva sastanka te je doneseno više operativnih zaključaka u cilju njihove uspješne pripreme.

Kopirati
Drag cursor here to close