Koordinacija Srba Mostar

Zajednička srpska lista u Mostaru

Јedinstvena srpska lista u Mostaru najozbiljnija je šansa da Srbi konačno dobiju svog autentičnog predstavnika u vlasti HNŽ.
Vijesti / Politika | 15. 07. 2018. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put nakon posljednjeg rata Srbi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji na izbore će sa zajedničkom listom.

Koordinacija Srba Mostar inicijator je ovakvog načina organizacije i izlaska na predstojeće parlamentarne izbore. Očekuju da će u skupštini ove županije imati najmanje jednog predstavnika. Na taj način Srbi bi konačno postali politički narod u ovom dijelu BiH.

Mirko Gatalo vratio se s obitelji u Potoke kod Mostara prije 15 godina. Život nimalo lak. Prvo su mukotrpno obnavljali porušeni dom, a potom se borili za egzistenciju.

Trebalo je osigurati sve neophopdno za život njima i njihovom sinu i kćerki, a i školovati ih. Mirko se ne libi da radi bilo kakav posao od stočarstva, poljoprivrede, pa do drugih poslova kojima časno donosi novac svojim ukućanima. Srbima u Mostaru kaže najveći problem predstavlja upravo zaposlenje. Nada se da će konačno nakon listopadskih izbora Srbi imati svog predstavnika u županijskoj skupštini. To bi, kaže, bilo od velike pomoći.

"Za nas povratnike to bi najbolje bilo. Bilo bi dosta promjena. Ukoliko bi imali predstavnika normalno da bi bilo više zaposlenja, povoljnosti. Ovako mrvice kupimo", ističe Gatalo.

U listopadu će Srbi iz Mostara i doline Neretve – i oni koji su se vratili i oni koji žive na drugim prostorima imati priliku da obave građansku, ali, ovoga puta i nacionalnu dužnost, javlja RTRS.

Јedinstvena srpska lista u Mostaru najozbiljnija je šansa da Srbi konačno dobiju svog autentičnog predstavnika u vlasti HNŽ. Do sada su Srbe u ovom kantonu zastupali srpski predstavnici iz redova bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

Srbi iz Mostara i doline Neretve koji žive izvan BiH, a žele da sudjelovati na predstojećim izborima o načinu glasanja mogu da se informiraju na stranici SIP-a ili u koordinaciji Srba Mostar.

"Po prvi put imamo jednu kritičnu masu u biračkom tijelu. Odnosno dovoljan broj potencijalnih birača. I sad je ostalo na timu da obavijesti, animira birače da u što većem broju izaši i glasaju za zajedničku listu", rekao je Predrag Šupljeglav, član Koordinacije Srba Mostar.

Srbi koji žive izvan BiH mogu glasati putem pošte, ali da bi iskoristili to pravo moraju  se registrirati do 24. srpnja. U Koordinaciji Srba Mostar uvjereni su da ova šansa da srpski narod u HNŽ bude konačno politički narod neće biti propuštena.

A, ako bude pitanje je kada će se ukazati sljedeća.

Kopirati
Drag cursor here to close