Izdan je niz preporuka

Vijeće Europe: Zašto građani Mostara dozvoljavaju svojim političarima da se ovako ponašaju?

Izdan je i niz preporuka za rješavanje problema s izbornim procesom i izmjenama izbornog zakonodavstva
Vijesti / Politika | 19. 10. 2017. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Vijeće za lokalne vlasti u okviru Kongresa Vijeća Europe za lokalne i regionalne vlasti održalo je danas u Strasbourgu okrugli stol u situaciji u Mostaru. Izdan je i niz preporuka za rješavanje problema s izbornim procesom i izmjenama izbornog zakonodavstva, a nakon što su boravili u ovom gradu tijekom izbora i u svibnju ove godine.

Tijekom okruglog stola kojem su nazočili, između ostalih i članovi Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, na čelu sa Stewartom Dickinsonom iz Velike Britanije bilo je riječ o načinima ''vraćanja demokracije u Mostar''. Dickinson je ujedno bio i izvjestitelj za ovu instituciju o održanim lokalnim izborima.


''Kako je moguće da 100.000 građana jednog grada koji se nalazi u državi članici Vijeća Europe, toliko dugo nema elementarno glasačko pravo'', pitao je, između ostalog, Dickinson tijekom diskusije.

Ponovio je stavove koji su izneseni u izvještaju misije ove organizacije po kojima pitanje rješavanja Mostara ne treba biti vezano za ukupno rješavanje nacionalnog pitanja u BiH ili ustavne promjene, te ponovio da iz razgovora sa predstavnicima aktualne vlasti u ovom gradu stiče dojam da nema prevelike političke volje za rješavanjem ove situacije. On je, između ostalog, pozvao Vijeće Europe da razmotri šta može uraditi.

''Ključno je pitanje zašto građani Mostara dozvoljavaju svojim političarima da se ovako ponašaju'', rekao je Dickinson.

Za Bljesak.info iz press-ureda Vijeća Europe uoči okruglog stola je rečeno kako ne očekuju da će samo jednom raspravom pronaći rješenje za problem koji postoji tako dugo.

''Očekujemo da ćemo dobiti neke važne natuknice i nadahnuće od sudionika rasprave koji nisu samo nevladine organizacije već i međunarodni stručnjaci u postkonfliktnom dijalogu i multietničkim društvima'', navodi se iz ovog europskog ureda.

Dženana Dedić, izaslanica Agencije za lokalnu demokraciju iz Mostara, koja će govoriti u Strasbourgu, kaže kako je ovo jedinstvena prilika da se skrene pozornost međunarodnoj zajednici na situaciju u Mostaru.

''Mislim da se moramo pokrenuti i skrenuti pažnju međunarodnoj zajednici, Vijeću Europe i Europskoj uniji da zaista moraju jače i ozbiljnije djelovati jer je očito da mi sami, odnosno vladajuće političke stranke i naša vlast ne može ili ne želi djelovati. Činjenica je da ne rade ništa'', rekla je Dedić za Bljesak.info.


Okruglom stolu u Strasbourgu su nazočili Alex Jeffrey sa univerziteta Cambridge, Vladimir Ćorić, izvršni direktor Omladinskog centra Abrašević iz Mostara, Dženana Dedić iz Centra za lokalnu demokraciju i Vernes Voloder, projekt menadžer Nansen dijalog centra iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close