Vijeće Europe

Stranci 'guraju' izbore u Mostar

Predstavnici Kongresa za lokalne i regionalne vlasti CoE boravili su u BiH tijekom održavanja lokalnih izbora te nakon toga izdali set preporuka za izmjene relevantnih propisa.
Vijesti / Politika | 23. 06. 2018. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Kongresa lokalne samouprave Vijeća Europe sljedećeg će tjedna posjetiti Sarajevo i Mostar te će na mjesto staviti inicijativu za održivo rješenje kako bi se u Mostaru održali izbori nakon što nije bilo izbora od 2008. godine, piše Večernji list.

Kako su izvijestili iz Vijeća Europe, najprije će se izaslanstvo u Sarajevu susresti s predsjednicom Doma narod Federacije BiH Lidijom Bradarom, zatim s predsjednicom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irenom Hadžiabdić, prvim zamjenikom predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefikorn Džaferovićem i visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom.

Sastanci će se održati i s predstavnicima diplomatske zajednice u Sarajevu te šefom Vijeća Europe veleposlanikom Drahosrom Stefanekom. U Mostaru će se održati okrugli stol na kojemu će sudjelovati i predstavnici glavnih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Mostara i predstavnicima koalicije nevladinih organizacija koje su organizirale akciju neslužbenoga glasovanja 2. listopada 2016, godine "Izbori se za Mostar".

Ovaj posjet je dio aktivnosti Kongresa za promicanje lokalne i regionalne demokracije u Bosni i Hercegovini. Sljedeći koraci uključuju misiju za promatranje regionalnih izbora u zemlji zakazanih za listopad 2018. i praćenje posjeta u studenom 2018. kako bi se ocijenila provedba Europske povelje o lokalnoj samoupravi.

Ranije je Kongres za lokalne i regionalne vlasti Vijeća Europe (CoE) pozivao vlasti Bosne i Hercegovine da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH bez obzira na kompliciranu političku situaciju te pronađu održivo rješenje za povratak demokracije u Mostar.

Predstavnici Kongresa za lokalne i regionalne vlasti CoE boravili su u BiH tijekom održavanja lokalnih izbora te nakon toga izdali set preporuka za izmjene relevantnih propisa.

''Izmjene Izbornog zakona BiH i statuta Mostara trebaju se dogovarati odvojeno. Izborni zakon ne može biti preduvjet donošenja rješenja za Mostar. Vlasti trebaju gledati interese građana Mostara'', navodi se u zaključcima ove institucije.

Lokalni izbori u Mostaru nisu održani 10 godina zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar, a koje je Ustavni sud proglasio neustavnim po apelaciji hrvatskih izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH.

Identična je odluka kasnije donesena i oko Doma naroda te sada ne postoji model raspodjele mandata u mostarsko Gradsko vijeće, ali i Dom naroda. Iako su ove godine intenzivirani pregovori devet stranaka o konačnom rješenju izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na Mostar, nakon posljednjeg kruga pregovora jasno je da se lokalni izbori u Mostaru ipak neće održati. 7. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close