Predsjedništvo stranke

SDP će, zbog Mostara, uputiti svoj prijedlog Izbornog zakona

Predsjedništvo je, tvrde, usvojilo stav i ocjenu Gradskog odbora SDP Mostar da cementiranje podjele ne može biti opcija po pitanju Mostara.
Vijesti / Politika | 30. 06. 2020. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine na online sjednici Predsjedništva razmatrala je trenutnu političku situaciju u državi, te analizirala prilike pred lokalne izbore, priopćeno je u u utorak iz te stranke.

Na sjednici je bilo riječi o nedavnom sporazumu SDA i HDZ o održavanju izbora u Mostaru, te je navedeno kako SDP nikada neće pristati na podjelu Mostara, koja se ovim sporazumom pokušava prodati pod plaštom održavanja izbora.

Predsjedništvo je, tvrde, usvojilo stav i ocjenu Gradskog odbora SDP Mostar da cementiranje podjele ne može biti opcija po pitanju Mostara.

Predsjedništvo je zadužilo Klub SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta da, po hitnom postupku, u parlamentarnu proceduru upute SDP-ov prijedlog Zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji je baziran na presudi Suda za ljudska prava iz Strasbourga oko održavanja izbora u Mostaru.

''SDP nikada neće pristati na legitimitet pri predstavljanju, jer to vidimo kao odustajanje od građanske vizije društva. Za SDP je neprihvatljivo legitimno predstavljanje naroda, što kroz niz presedana nacionalističke stranke žele uvesti kao pravilo. To je uvod u definitivnu etničku podjelu bosanskohercegovačkog društva'', stoji u priopćenju.

Predsjedništvo je potvrdilo opredjeljenje da kandidira potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda. Zaduženo je Kadrovsko povjerenstvo SDP-a da provede proceduru evidentiranja, razgovaranja i predlaganja kandidata prema partijskim organima. 

SDP BiH poziva na novi oprez građana kada je u pitanju pandemija i traži adekvatnu reakciju institucija, jer nagli rast broja zaraženih može dovesti do širenja pandemije. Takvom razvoju situacije, navode, ionako neučinkovito zdravstvo nije u stanju odgovoriti, pogotovo kada se uzme u obzir da je stanje u zdravstvu dodatno narušeno korupcijskim aferama entitetskih vlada.

 

Osim toga, ionako krhko gospodarstvo, koja se tek počela oporavljati od prvog vala pandemije i dalje je na koljenima, jer mnoge razine vlasti, uključujući i federalnu razinu, još nisu počeli sa isplatama obećane financijske pomoći gospodarstvenicima. Na taj način su gospodarstvenici i dalje prepušteni sami sebi, što najčešće dovodi do gašenja firmi i otpuštanja radnika.

Priliku za promjenu velikog broja navedenih boljki sustava, kao i manjkavosti na koje je SDP ranije ukazivao, vidimo na predstojećim lokalnim izborima, ukoliko do njih zaista i dođe.

''SDP BiH će, sam ili sa svojim partnerima, strateški nastupiti na lokalnim izborima sa velikim brojem listi i kandidata za načelnike i gradonačelnike, kako bi svaki građanin u BiH imao priliku da odabere promjenu i otklon od lokalnih čelnika, koji su oduvijek više radili za interese stranaka, umjesto za interese građana'', priopćeno je iz stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close