Priopćenjem na priopćenje

SDA: Vitalne interese Bošnjaka Mostara izdali su koalicijski partneri SDP-a

Kantonalna organizacija SDA HNŽ oglasila se priopćenjem za javnost povodom, kako kažu, ''licemjernog, već viđenog, uobičajenog, populističkog obraćanja SDP-a HNŽ''.
Vijesti / Politika | 25. 09. 2021. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalna organizacija SDA HNŽ oglasila se priopćenjem za javnost povodom, kako kažu, ''licemjernog, već viđenog, uobičajenog, populističkog obraćanja SDP-a HNŽ''.

''Histerični ispadi SDP-a, praćeni standardnim optužbama i prizemnim vrijeđanjem suprotstavljenih političkih subjekata (uglavnom i najčešće SDA) s očiglednom namjerom preusmjeravanja pažnje javnosti s gorućih državnih problema na lokalne teme postaju zabrinjavajuća konstanta, i zanimljivo, dolaze uvijek u periodima kada se BiH suočava s nasrtajima na njen državni identitet, odnosno blokadu vitalnih, državnih institucija. Logičkim se nameće pitanje, zašto, u čijem interesu ili u korist kojih politika (političkih stranaka) to rade?'', pitaju se u SDA HNŽ

Dodaju kako je zajednička karakteristika većine SDP-ovskih performansa za javnost, ''optužiti SDA i pokušati je diskreditirati, preciznije, umanjiti njenu političku snagu i značaj u međunarodnim krugovima,  upravo u vremenu kada se kao državotvorni politički subjekt na teritoriji cijele BiH odlučno sa konkretnim mjerama i potezima, kroz institucije BiH suprotstavlja Dodikovom SNSD-u i Čovićevom HDZ-u u njihovom pokušaju prekrajanja unutrašnjeg uređenja naše zemlje''.

''Prema izlizanoj matrici, optužiti SDA za koaliciju sa HDZ-om u Mostaru i Hercegovini, koji je prema izbornom rezultatu jedini mogući subjekt sa kojim izvršna i zakonodavna vlast uopće može funkcionirati, nisu više ni smiješne, nego su apsolutno diletantske. Budući da je cjelokupna javnost u BiH u direktnom prijenosu sjednica Gradskog vijeća Mostara svjedočila kako je Naša stranka, koalicijski partner SDP-a na svim nivoima u BiH, svojim glasom direktno isporučila poziciju gradonačelnika Mostara HDZ-u BiH, svaka optužba SDP-a o bilo kakvim drugim koalicijama SDA postaje tragikomična i uvrjedljiva za građane Mostara i Hercegovine, jer su vitalne interese Bošnjaka Mostara izdali koalicijski partneri SDP-a'', navode iz SDA.

Dodaju kako su na isti način na koji su vijećnici SDP-a 2008. godine, kada su također mogli odlučiti o izboru Bošnjaka za gradonačelnika Mostara, 17 puta prilikom javnog glasanja „principijelno“ bili suzdržani, da bi kod tajnog glasanja bio izabran Ljubo Bešlić, koji je u poznatom, daljem političkom raspletu 12 godina ostao na toj poziciji.

''Tek kada građanima i javnosti BiH pojasnite pod kakvim okolnostima i za čije interese ste izdali Bošnjake Mostara, iskazujući svojim postupanjem poniznu servilnost prema HDZ-u BiH, tako cementirajući poziciju Dragana Čovića, otvarajući mu mogućnost da Mostar predstavlja kao „stolni grad“ Hrvata, steći ćete legitimitet za dalji dijalog'', stoji na kraju priopćenja iz SDA HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close