Putevima pobjede ARBiH

Podveležje: Bez pobjeda ARBiH ne bi bilo puta u EU i NATO

“Cilj te kampanje je, prije svega, da se relativiziraju dogovori srpske i hrvatske strane o podjeli Mostara i Hercegovine”, rekao je Špago, dodajući kako su jedinice Armije RBiH to osujetile.
Vijesti / Politika | 24. 06. 2018. u 08:27

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bez pobjeda koje je izvojevala Armija Republike Bosne i Hercegovine, danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine niti njenog puta ka NATO-u i Europskoj uniji", poručeno je u subotu poslijepodne na centralnoj manifestaciji “Putevima pobjede” u Podveležju, kojom je obilježena 26. godišnjica od pobjede jedinica Samostalnog bataljona obrane Mostara i Odreda Teritorijalne odbrane Podveležje nad srpskim i snagama JNA u ljeto 1992. godine.

Jedan od ratnih zapovjednika s tog prostora i aktualni predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, Šerif Špago kazao je, obraćajući se nekoliko tisuća prisutnih na manifestaciji, da su borci i jedinice 4. korpusa Armije RBiH u nemogućim uvjetima “obranili ove prostore od agresora sa istoka i zapada i osigurali, zajedno sa drugim armijskim korpusima, da država BiH opstane i da nakon rata, kroz mir, izgrađuje svoje institucije, koje će ispuniti dva strateška cilja – a to je članstvo u NATO savezu i Europskoj uniji”.

“Ovih dana obilježavamo 26 godina od uspješnih borbenih djelovanja, koje su izvodili Samostalni bataljon odbrane Mostara i Odred Teritorijalne odbrane Podveležje, u sklopu operacije oslobađanja doline Neretve i prostora Mostara od srpsko-crnogorskog agresora, kada su sa ovih prostora te agresorske jedinice protjerane”, rekao je Špago i dodao kako “smo i ovih dana suočeni sa kampanjom negiranja doprinosa armijskih jedinica u oslobađanju širih prostora Mostara u ljeto 1992. godine”.

“Cilj te kampanje je, prije svega, da se relativiziraju dogovori srpske i hrvatske strane o podjeli Mostara i Hercegovine”, rekao je Špago, dodajući kako su jedinice Armije RBiH to osujetile.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, poručio je kako je važno obilježavati ovakve datume.

“Jer vi, sudionici svih tih pobjeda, vi niste obranili samo teritorij, vi ste obranili nešto što je mnogo važnije: vi ste obranili suštinu višestoljetne opstojnosti i postojanja BiH, jer ste obranili pravo na zajednički život… Jer bez toga, bez vaše žrtve, bez vaših pobjeda, mi danas ne bi mogli govoriti o budućnosti BiH, ne bi mogli govoriti o Europskoj uniji, ne bi mogli govoriti o ekonomskom razvoju BiH, ne bi mogli govoriti o očuvanju njenih multietničkih vrijednosti, ne bi mogli govoriti o očuvanju našeg nacionalnog identiteta i političkog suvereniteta Bošnjaka”, rekao je uz ostalo Zvizdić.

Nazočnima se obratio i muftija mostarski Salem ef. Dedović. On je rekao kako se svih ovih godina “politička sudbina Mostara rješava”, te je pozvao političke predstavnike probosanskih snaga i stranaka na jedinstvo, te da se ne krši ono što je međusobno dogovoreno radi sitnog “šićara”, prenosi Starmo.ba.

“Moraju postojati stvari koje objedinjuju ovaj narod, ovu zajednicu, bez obzira kojim opcijama, kojim pravcima, kojim idejama pripadale… Sitni interes ne može biti razlog da dođe u pitanje interes domovine, interes naroda, budućnost ove zemlje”, naglasio je muftija Dedović, naglasivši kako dostojanstvo i sloboda nemaju cijenu.

Inače, centralni program manifestacije “Putevima pobjede ARBiH” u Podveležju, održan je uz kulturno-zabavni program, te nastup kulturno-umjetničkih društava.

Kopirati
Drag cursor here to close