Reagiranje

Oštre rekacije iz HNS-a na Deklaraciju SDA: Opasni ciljevi i smjer koji vodi rušenju temelja BiH

Programska deklaracija SDA dokaz je organiziranog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH, navode iz HNS-a.
Vijesti / Politika | 15. 09. 2019. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

`Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS BiH) odbacuje ciljeve i smjer djelovanja koji su definirani u Programskoj deklaraciji SDA predstavljenoj na Kongresu stranke`, navodi se u priopćenju za javnost iz Ureda za informiranje HNS-a.

U HNS-u smatraju da je Programska deklaracija SDA potpuno neprihvatljiva za opstojnost i stabilnost države BiH.

``Ovakva Deklaracija osobito je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima s partnerima s bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države - jednakopravnost svih naroda i građana. Ovom deklaracijom SDA pokazuje potporno suprotan smjer``, navodi se u priopćenju.

HNS podsjeća da je BiH jedino moguća kao državna zajednica tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda.

``BiH nije i nikada neće biti jednostran projekt napravljen po volji jednog naroda. Programska deklaracija SDA dokaz je organiziranog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH. Bošnjačka politika se ne može predstavljati kao dobronamjerna, ona koja drži do građana, izgradnje boljih odnosa i perspektivne budućnosti BiH dok istodobno provodi rušilačku politiku i podržava opstrukcije``, smatraju u HNS-u.

Pozvali su političke predstavnike Bošnjaka da se vrate razgovorima za pravedna rješenja koja će svima u BiH donijeti dobro.

U HNS-u smatraju kako postojeća rješenja ne osiguravaju punu ravnopravnost, zaato je nužno izmijeniti Ustav i Izborni zakon kako bi se osiguralo pravo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

``Na to nas obvezuju presude sudova i upozoravaju europski dužnosnici. Nužno je što prije iznaći široki politički i društveni konsenzus i time osigurati stabilno političko ozračje, formirati vlast i vratiti se puti prema EU i NATO-u. Svi drugi potezi poput Programske deklaracije SDA su put u prošlost, a ne budućnost BiH. HNS BiH neće biti dio projekta rušenja BiH nego njene izgradnje i, kao do sada, predvodnici pozitivnih vrijednosti, otvoreni za dijalog i dogovore na dobrobit svih naroda i žitelja BiH``, navodi se u prioćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close