Ni da ni ne

OHR traži ozbiljne razgovore o ulicama u Mostaru

''Nije u skladu s civilizacijskim vrijednostima veličati one koji su činili zločine protiv nedužnih žrtava imenujući ulice po njima ili ih na bilo koji drugi način ovjekovječivati'', kaže OHR.
Vijesti / Politika | 22. 03. 2019. u 14:36 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pitanje spornih naziva ulica jedno je od ključnih koje treba riješiti u Mostaru i zato je potrebno ponovo pokrenuti ozbiljne razgovore o ovoj temi unutar kompetentnog tima stručnjaka'', rečeno je za Bljesak.info iz Ureda visokog predstavnika u BiH.



Upitani za reakciju nakon inicijative u Mostaru o promjeni naziva ulica koje nose imena ustaških dužnosnika, a u kojoj se OHR spominje kao mogući davatelj zelenog svjetla mostarskog gradonačelniku za donošenje ovakve odluke, iz OHR-a nisu bili detaljni.

''Nije u skladu s civilizacijskim vrijednostima veličati one koji su činili zločine protiv nedužnih žrtava imenujući ulice po njima ili ih na bilo koji drugi način ovjekovječivati. Mostar i druge sredine u ovoj zemlji, u skladu sa svojim deklariranim europskim vrijednostima, moraju riješiti ovo pitanje. Brojne zemlje EU, uključujući i Austriju i Njemačku, poduzele su takve korake u korist bolje budućnosti. Isto se treba dogoditi i u Mostaru i širom BiH'', rekla je za Bljesak.info Ljiljana Radetić, glasnogovornica OHR-a.

Podsjećamo, u mostarskoj Vijećnici održana je rasprava o promjenama ulica grada Mostara na kojoj je, između ostalog, poručeno kako bi Ured visokog predstavnika mogao ovlastiti mostarskog gradonačelnika da potpiše odluku o promjenama ulica budući da nema Gradskog vijeća koje bi trebalo tu odluku donijeti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close