Što kažu akteri?

O Mostaru u Strasbourgu: Očekuje se nadahnuće

Kongres za lokalne i regionalne vlasti Vijeća Europe, u pripremnom dokumentu poziva vlasti Bosne i Hercegovine da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, ali da se problemu izbora u Mostaru pristupi odvojeno.
Vijesti / Politika | 18. 10. 2017. u 14:25 B. Jurič

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne očekujemo da ćemo s jednom raspravom pronaći rješenje za problem koji postoji tako dugo'', rečeno je za Bljesak.info iz press-ureda Vijeća Europe.

Naime, u četvrtak se organizira rasprava o Mostaru u okviru zasjedanja Kongresa za lokalne i regionalne vlasti CoE.

Predstavnici Kongresa za lokalne i regionalne vlasti CoE su boravili u BiH   nakon održavanja lokalnih izbora te nakon toga izdali set preporuka za izmjene relevantnih propisa. U Strasbourgu će tako prezentirati informaciju s njihovim preporukama u pogledu neophodnih reformi izbornog zakonodavstva i Statuta Grada Mostara.

Pružiti priliku mladima

''Očekujemo da ćemo dobiti neke važne natuknice i nadahnuće od sudionika rasprave koji nisu samo nevladine organizacije već i međunarodni stručnjaci u postkonfliktnom dijalogu i multietničkim društvima'', navodi se iz ovog europskog ureda.

Kongres za lokalne i regionalne vlasti Vijeća Europe, u pripremnom dokumentu poziva vlasti Bosne i Hercegovine da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, ali da se problemu izbora u Mostaru pristupi odvojeno.

''Izmjene Izbornog zakona BiH i statuta Mostara trebaju se dogovarati odvojeno. Izborni zakon ne može biti preduvjet donošenja rješenja za Mostar. Vlasti trebaju gledati interese građana Mostara'', navodi se u dokumentu.

Iz Vijeća Europe za Bljesak.info kažu kako su održavanje ovog okruglog stola predložili izvjestitelji koji su analizirali postizborno stanje u svibnju prošle godine i to u Vijeću smatraju kao sljedeći korak Kongresa po pitanju stanja u Mostaru.

''Želimo pružiti priliku mladim ljudima iz Mostara i Bosne i Hercegovine da se izraze, budući da su oni budućnost ove zemlje i da ih treba čuti više'', rekli su iz Vijeća Europe te napomenuli kako će Nadzorni odbor kongresa ocijeniti provedbu Europske povelje o lokalnoj samoupravi u BiH što je na dnevnom redu Kongresa 2018. godine. 

Jedinstvena prilika

Dženana Dedić, izaslanica Agencije za lokalnu demokraciju iz Mostara, koja će govoriti u Strasbourgu, kaže kako je ovo jedinstvena prilika da se skrene pozornost međunarodnoj zajednici na situaciju u Mostaru.

''Mislim da se moramo pokrenuti i skrenuti pažnju međunarodnoj zajednici, Vijeću Europe i Europskoj uniji da zaista moraju jače i ozbiljnije djelovati jer je očito da mi sami, odnosno vladajuće političke stranke i naša vlast ne može ili ne želi djelovati. Činjenica je da ne rade ništa'', rekla je Dedić za Bljesak.info.

Kaže kako će iskoristiti priliku da skrene pozornost na činjenicu da mladi ljudi žele promjene.

''Oni od 27 godina i mlađi nisu nikada imali priliku niti birati niti biti birani. Reći ću kako mladi jednostavno žele da mogu ostvariti to osnovno ljudsko pravo i da imamo konačno legalno izabranu funkcionalnu vlast i funkcionalan grad'', rekla je Dedić.

U izvještaju se navodi kako Središnje izborno povjerenstvo nema nadležnosti nad izbornim sustavom u Gradu Mostaru jer izmjene Izbornog zakona moraju biti usvojene od strane Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

''Štoviše, kako nije bilo službenog produženja mandata gradonačelniku Ljubi Bešliću poslije 2012. godine, pravni status gradonačelnika Bešlića je nedefiniran, te kao takav pokazuje nedostatak demokratskog legitimiteta'', navodi se.

Stranke nemaju ozbiljnog razloga

Dodaje se kako je izaslanstvo Kongresa održalo sastanke na kojima je zaključeno da ''međusobna suradnja između gradonačelnika Grada Mostara (Hrvat) i pročelnika Odjela za financije u Gradskoj administraciji – koji je državni službenik koji nadgleda provođenje proračuna (Bošnjak) – može biti razlog za dugogodišnju blokadu Grada Mostara, u smislu da nijedna bošnjačka ni hrvatska stranka nemaju pravi razlog da se održe izbori koji bi potencijalno mogli dovesti do promjena u trenutnoj raspodjeli vlasti i polugama kontrole''.

''Nedostatak kontrole nad odlukama koje donosi gradonačelnik i Gradska administracija posebno su zabrinjavajući čimbenici u situacijama kada su te odluke politički kontroverzne. Kongres također naglašava da je odsustvo transparentnosti i donošenju odluka također izravno vezano sa visokim rizikom za postojanje korupcije i drugih zlouporaba, posebice u postupcima javnih nabavki'', navodi se između ostalog u dokumentu.

Navodi se kako ni bošnjačke ni hrvatske stranke nemaju ozbiljnog razloga da održe izbori koji bi mogli možda promijeniti odnos političkih snaga.

''Ali, treba znati da usprkos tome što nema Gradsko vijeće već pet godina, situacija u Mostaru u pogledu infrastrukturnih projekata i rada vlasti, je prihvatljiva i čak se poboljšala posljednjih nekoliko godina'' zaključuje se u dokumentu.

Na okruglom stolu će sudjelovati Stewart Dickson (Velika Britanija), izvjestitelj Kongresa o prošlogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, Alex Jeffrey sa sveučilišta Cambridge, Vladimir Ćorić, izvršni direktor Omladinskog kulturnog centra Abrašević u Mostaru, Dženana Dedić, izaslanica Agencije za lokalnu demokraciju iz Mostara, te Vernes Voloder, voditelj projekta Nansen Dialogue Centre iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close