Slaven Raguž

Hrvatski predstavnici u vlasti svojom nesposobnošću dopustili da se dogode migranti u Salakovcu

Ono što Raguž najviše zamjera jeste činjenica kako su hrvatski politički predstavnici u izvršnoj vlasti u potpunosti pali na ispitu odgovornosti i što su svojom nesposobnošću dopustili da se sve ovo dogodi.
Vijesti / Politika | 24. 05. 2018. u 14:21 Bljesak.info
Emisija Argumenti

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kao i po mnogim drugim pitanjima, po pitanju migranata, bavimo se posljedicama, a ne uzrocima i suštinom. Sarajevo je u neradu i nesposobnosti hrvatskih kadrova našlo plodno tlo za prebacivanje ovog problema u Mostar. Jedina osoba koja je u biti radila svoj posao bio je komesar policije HNŽ – a Ilija Lasić, a ispada kako je on kriv za ''državni udar'', riječi su ovo Slavena Raguža u emisiji Argumenti u kojoj je bilo govora o problemu migranata u Mostaru.

Gostujući u emisiji na Našoj TV, predsjednik Hrvatskih republikanaca je rekao kako se prije postavljanja pitanja o odgovornim za trenutnu situaciju s migrantima u Mostaru, moraju postaviti suštinska pitanja na ovu temu.

''Prvo, kako je uopće moguće da se toliki broj migranata našao u Sarajevu i drugim mjestima u BiH? State Department je još prije 4 godine slao izvješća o budućim migrantskim rutama, zašto se Ministarstvo sigurnosti, granična policija i ostale odgovorne strukture nisu adekvatno pripremile? Drugo, zakon ne poznaje pojam ''migrant'', nego poznaje termin tražitelj azila. Zašto Mektićevo ministarstvo nije provelo zakonsku proceduru dobivanja/odbijanja eventualnih zahtjeva za azil? Mektić se otvoreno stavio u službu Republike Srbije, koja se preko BiH rješava svog problema s migrantima, i u službu Sarajeva koje se u najgorem smislu riječi očistilo od migranata zbog Erdogana i samo gorući problem prebacili na Mostar'', rekao je pored ostalog Raguž u emisiji.

Konstatirao je kako su postrojbe MUP – a HNŽ – a postupile valjano i u skladu sa zakonom, a oni koji su prekršili zakon i napravili ''državni udar'' su ministarstvo sigurnosti i sve ostale službe koje su premjestile i dopustile premještaj osoba koje su na ilegalan način ušle u BiH:

''Ljudi iz zemalja koje uopće nisu pogođene ratom, bez ikakvih dokumenata i bez ikakvog vida identifikacije kao na školskoj ekskurziji u autobusima ulaze u BiH i sada su dovedeni u Salakovac, koji po zakonu uopće nije registriran za takav vid prihvata. Sada se pokušava na brzinu odlukama Skupštine na sudu uraditi prenamjena istog centra kako bi se smještaj uskladio sa zakonom. Ilegalan smještaj otvorio je cijeli niz pitanja, od toga tko će snositi zdravstvenu skrb o njima,  do toga tko će snositi odgovornost eventualnom sigurnosnom riziku koje njihov smještaj sa sobom nosi, osobito ako se zna da je u međuvremenu oko 70 njih jednostavno nestalo iz Salakovca''.

Ono što Raguž najviše zamjera jeste činjenica kako su hrvatski politički predstavnici u izvršnoj vlasti u potpunosti pali na ispitu odgovornosti i što su svojom nesposobnošću dopustili da se sve ovo dogodi.

''U ministarstvu sigurnosti sjedi i Hrvat Mijo Krešić. Kako je moguće da jedan Dragan Mektić bez ikakve protureakcije monopolizira ovo ministarstvo, praktično ga stavljajući u potpunosti u službu bošnjačke političke elite? Komesar MUP – a HNŽ – a je jedini koji je radio svoj posao, u trenutku kada ga se napalo sa svih strana, počevši od ministara u Vijeću ministara, pa do Vlade i ministara iz HNŽ – a nitko nije stao u njegovu obranu.

Sada kada su migranti smješteni u Salakovcu i kada je već došlo do narušavanja sigurnosti i reda u mostarskim prigradskim naseljima, ''post festum'' svi se oni javljaju i izražavaju svoju zabrinutost'', rekao je pored ostalog predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close