Predstavljanje modela

Drlje: 'HDZ nudi najbolja rješenja za Mostar'

Drlje naglašava kako je pregovarački tim HDZ-a godinama pregovarao i došao do dva modela koja se u potpunosti uklapaju u presudu ustavnog suda.
Vijesti / Politika | 14. 02. 2020. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovima temeljnih organizacija, gradskog i županijskog odbora s područja Mostara, te predstavnicima mladeži i žena pregovarački tim Gradskog odbora HDZ-a BiH je predstavio dva modela rješenja.

''Poznato je da izbora nema od 2008. i da je Ustavni sud donio odluku kako su neke odredbe iz Statuta neustavne, a tiču se broja izabranih vijećnika. Kao što je javnosti vjerujem poznato Ustavni sud je diskriminirajućim presudio odredbu da dva gradska područja Jugozapad (30 tisuća stanovnika) i Jugoistok (2000 stanovnika) daju po tri vijećnika. Tada nastaje problem i nemogućnost dogovora'', istaknuo je Dalibor Drlje član županijskog odbora HDZ-a BiH.

Naglašava kako je pregovarački tim HDZ-a godinama pregovarao i došao do dva modela koja se u potpunosti uklapaju u presudu ustavnog suda. Ta dva modela su sinoć predstavljena.

''U oba modela će ostati jednak broj vijećnika, po njih 35. Model A se sastoji od toga što bi se 26 vijećnika biralo sa šest izbornih jedinica, dok bi preostalih devet bilo kompenzacijski mandati.26 vijećnika bi se biralo na sljedeći način; jugozapad 8 izravnih mandata, Stari grad 6, Zapad 5, Sjever 3, te Jug i Jugoistok po 2 mandata. Što se tiče modela B, 22 vijećnika bi se birala iz šest izbornih jedinica, a preostalih 13 s tzv. Gradske liste. 22 vijećnika bi se birala na sljedeći način: Jugozapad 7, Stari grad 5, Zapad 4, Sjever, Jug i Jugoistok po 2 mandata'', objašnjava Drlje i dodaje kako bi oba prijedloga zadržala maksimalne kvote iz jednog konstitutivnog naroda od 15 vijećnika, minimalne od 4 vijećnika, dok bi 1 vijećnik bio iz reda ostalih.

U HDZ BiH ističu kako su ovim modelima njihova stranka pokazala veliki kompromis u rješenju postojeće situacije i maksimalno izašla u susret svim onima koji pokušavaju blokirati stanje u Mostaru.

''Oba modela su demokratska i njima su zajamčena prava svim narodima u gradu, te nude rješenje za izlaz iz postojeće situacije'', rekao je Drlje.

Kopirati
Drag cursor here to close