Razlozi prekidanja

Bošnjaci iz Skupštine HNŽ-a: HDZ je htio nametnuti ilegalna rješenja

Sjednica Skupštine HNŽ-a prekinuta je, tvrde, na zahtjev kluba Hrvata koji su napustili zasjedanje prvi put u radu Skupštine i time doveli u pitanje kvorum za rad.
Vijesti / Politika | 30. 05. 2020. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaki pokušaj HDZ-a BiH da Hercegovačko-neretvanska županija učini ekskluzivnim prostorom u kojem će taj politički subjekt imati isključivo pravo nametanja svoje volje, uglavnom rezultira neuspjehom i novom političkom krizom čiju cijenu u konačnici plaćaju svi građani, a time i Hrvati, priopćeno je u subotu iz Kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a.

Suprotno najavama premijera Nevenka Hercega i očekivanja javnosti i gospodarskih subjekata kako će ova županija dobiti kvalitetan korona zakon i rebalans proračuna, za što su, tvrde iz SDA, posebno zainteresirani, HDZ BiH je to demantirao uoči same sjednice Skupštine, ''kada se odlučio da zbog providne političke potrebe zaustavi cijeli proces i umjetno stvori novi politički klaster''.

Sjednica Skupštine HNŽ-a prekinuta je, tvrde, na zahtjev kluba Hrvata koji su napustili zasjedanje prvi put u radu Skupštine i time doveli u pitanje kvorum za rad.

''Županijski HDZ BiH pokušao je kroz rad Vlade i Skupštine nametnuti rješenja koja su u suprotnosti sa Zakonom o proračunu Federacije BiH i Zakonu o županijskim ministarstvima. Izjava premijera Hercega kako ministri iz SDA ne učestvuju u radu Vlade HNŽ-a je neozbiljna i zabrinjavajuća, prvenstveno za HDZ BiH, zbog činjenice jer se sjednica Vlade održala neposredno pred zasjedanje Skupštine HNŽ-a'', stoji u priopćenju.

Klub Bošnjaka svojim odgovornim postupanjem očigledno je, navode, prozreo pokušaj nezakonitih i politički štetnih namjera i time izazvao pometnju premijera Vlade HNŽ-a i zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini županije.

''Frustracija i nezadovoljstvo vidjela se u izjavi dezorijentiranog Hercega, koji je zaštitu zakonitosti tretirao kao 'neku drugu dimenziju', dok su iz kluba Hrvata revoltirani poručili da ih 'nitko neće ucjenjivati'. Legitimni potezi ministara SDA u Vladi i zastupnika iz Kluba Bošnjaka u Skupštini ne predstavljaju nikakve ucjene, nego isključivo sprječavanje nezakonitih namjera'', priopćeno je.

Zbog ozbiljnosti situacije koja je podjednako pogodila sve građane naše zemlje, dodaju, Klub Bošnjaka u Skupštini svoj rad smatra veoma ozbiljnim i odgovornim, te ''poziva kolege iz HDZ-a, kao i sve druge političke subjekte na potrebni dijalog u iznalaženju najboljih rješenja za sve građane naše županije. Takvo opredjeljenje i odgovornost pokazali smo u svom dosadašnjem radu, te tako namjeravamo i dalje raditi''.

Kopirati
Drag cursor here to close