Reflex

U Mostaru održan seminar primjenjive samoobrane Envera Hebibovića Fulla

U Mostaru je pretekli vikend održan seminar primjenjive samoobrane u organizaciji Sportskog društva Reflex Mostar.
Sport / Ostali sportovi | 24. 04. 2019. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seminar je okupio veliki broj ljubitelja borilačkih sportova iz osam klubova iz Mostara, Stoca i Sarajeva, uz prisustvo mnogih posjetitelja i trenera koji su promatrali prezentaciju s ciljem da prošire svoje znanje iz borilačkih vještina.

U ovom sportskom događaju su pored Sportskog društva Reflex sudjelovali Karate klub Semih, Bokserski klub Mostar, Džudo klub Mostar, Airsoft klub Hercegovac Mostar, Klub borilačkih sportova Ihsan iz Stoca, te Airsoft klub Asker iz Sarajeva.

Prisutni su mogli koristiti brojne rekvizite i opremu poput fokusera, trening palica i gumenih noževa u sklopu edukacije sa stručnim osobama, uz prisustvo medicinske ekipa koja srećom nije morala da intervenira.

Seminar je otvorio domaćin, trener Sportskog društva Reflex Enko Alić zahvalivši se prisutnima na dolasku. On je istaknuo da je zadovoljan odzivom te naglasio da smo svi ovdje da se upoznamo, družimo te naučimo jedni od drugih.

Domaćin je predstavio gosta, kao jednu od najstručnijih osoba u edukaciji borilačkih vještina i samoobrane Envera Hebibovića Fulla, koji je održao govor iz kojeg možemo izvući mnoge savjete i poruke za sve sportove, do samoobrane u realnoj situaciji, od kojih izdvajamo: ''Nasilje, konflikt može nas zadesiti na ulici, u autu, u kafiću'', ''Moramo trenirati da budemo spremni odgovoriti takvim situacijama'', ''Da bi adekvatno odgovorili moramo biti podvrgnuti stresu, faktoru iznenađenja, borbi s više protivnika, jer upamtimo, kako budemo trenirali tako ćemo se i boriti''.

Zato treninzi realne borbe odnosno samoobrane moraju biti drugačiji od sportskih treninga. Oni će nas pripremiti na to da prepoznamo konfliktne osobe te da ih izbjegnemo prije nego i dođe do verbalnog ili fizičkog sukoba. Cilj samoobrane nije nanijeti štetu drugome već spriječiti nanošenje štete nama ili onome koga čuvamo, odnosno u što kraćem vremenskom roku onesposobiti prijetnju. Pri tome moramo paziti na zakonske posljedice te ne prijeći granicu u samoobrani. Koliko napad na nas bude brutalan toliko brutalno reagiramo na njega.

Nakon govora i kraćeg motivacijskog govora za sportiste i upoznavanja između sudionika, instruktor Enver Hebibović Full počeo je sa demonstriranjem najefikasnijih tehnika i taktika koje se koriste u realnim uvjetima. Seminar je trajao puna dva sata te je ispunio očekivanja svih prisutnih.

''Čast i zadovoljstvo nam je bilo što smo sudjelovali na predivnom seminaru u organizaciji Sportskog društva Reflex Mostar. Ispred mog kluba sudjelovalo je sedmero djece koji su oduševljeni samim seminarom i izlaganjem instruktora Hebibovića. Djeca su imala priliku primijeniti tehnike karatea u stresnim situacijama samoobrane. Zahvaljujem se na pozivu organizatora, trenera Enke Alića, te se nadam daljnjoj suradnji'', rekao je jedan od sudionika Sanel Kladušak, trener karate kluba Semih.

''Lijepo je vidjeti ovoliki broj trenera i sportista iz različitih borilačkih sportova kako se zajedno druže i pronalaze najbolji način da primjene ono što znaju u situacijama kada to najviše bude potrebno. Sve pohvale organizatoru koji se potrudio da ovaj seminar organizira na ovako zavidnom nivou'', riječi su Edina Sefića, trenera Airsoft kluba Hercegovac Mostar.

Realizaciju seminara je pomogla Auto Škola Hasić.

Kopirati
Drag cursor here to close