Što nakon mature?

Poziv srednjoškolcima: Pet dana učite i zabavljajte se na STEM kampu

STEM Omladinski Kamp im ovog ljeta, u razdoblju od 24. do 28. kolovoza, nudi priliku da osjete draž bavljenja znanosti i inženjeringom i perspektivama koje im se u tim oblastima otvaraju
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 07. 2018. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednjoškolci su često nespremni kada se susreću sa odlukom što studirati nakon mature i hoće li uopće nastaviti proces obrazovanja. Krivica ne leži na njima, obzirom da u mnogim slučajevima, posljedice svog izbora otkrivaju tek nakon završenog studija. Kao odgovor na ovaj problem za učenike koji imaju sklonost ka prirodnim i tehničkim znanostima, STEM Omladinski Kamp im ovog ljeta, u razdoblju od 24. do 28. kolovoza, nudi priliku da osjete draž bavljenja znanosti i inženjeringom i perspektivama koje im se u tim oblastima otvaraju.

Što će se učiti na kampu?

Na kampu će moći čuti raznovrsna međunarodna iskustva izvrsnih BH znanstvenika i inženjera, a teme o kojima će se govoriti između ostalog uključuju umjetnu inteligenciju, autonomna vozila, nanotehnologiju, robotiku, istraživanje na CERN-u i dr. Uz to, radionice kojima će prisustvovati će im pomoći da kroz praktično iskustvo okuse djelić znanosti i inženjeringa. Pored tehničkih, osmišljene su i soft-skills radionice kojima će sudionici unaprijediti svoje vještine ophođenja prema kolegama, što je praktična potreba, obzirom da su za uspjeh u ovim oblastima spomenute sposobnosti neizostavne.

Kroz praktične primjere naučit će kako da raznolikost vještina i pozadina iskoriste kao prednost, a ne kao manu za postizanje zajedničkih rezultata. Ne zanemarujući potrebu za dobrim fizičkim zdravljem, rekreacija i sport su integrirani u program, nudeći potrebno osvježenje i odmor, ali i kvalitetnu zabavu. Tijekom petodnevnog kampa, učenicima će na raspolaganju stajati organizacijski tim, nudeći podršku i pomoć te će imati priliku za osobnu interakciju sa predavačima.

A, što je STEM?

STEM Omladinski Kamp u nazivu uključuje popularnu englesku skraćenicu STEM, što označava Znanost, Tehnologiju, Inženjering i Matematiku. Organizira ga ''Asocijacija za napredak nauke i tehnologije'' (ANNT) čiji su ciljevi promocija znanosti i tehnologije u javnosti, poboljšanje uvjeta i infrastrukture za razvoj znanosti i tehnologije u BiH, jačanje suradnje znanstveno-istraživačkih institucija i industrije, unapređenje međunarodne naučne saradnje, povratak naučnika i stručnjaka u BiH i dr. Njeni članovi su većinom BH istraživači, doktoranti i studenti koji pored iskustva BH obrazovanja imaju i međunarodno akademsko i profesionalno iskustvo. Jedna od osnovnih ideja je da se iskrenim zalaganjem, a na bazi bogatog znanja, mogu donijeti pozitivne promjene u polja edukacije, znanosti i ekonomije.

Prijavite se!

Za sva obavještenja vezana za kamp, kao i za samu prijavu, posjetite web stranicu ili pratite Facebook stranicu.

Broj mjesta i vrijeme trajanja prijava su ograničeni, a princip prilikom izbora će biti uspjeh u školovanju, ali i različitost gradova iz kojih dolaze, jer je cilj okupiti učenike iz svih krajeva BiH. Kamp je besplatan za sve sudionike, zahvaljujući financijskim sredstvima koja je osiguralo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close