Mostar

Univerzitet ''Džemal Bijedić'': Naše diplome su priznate i prepoznate u cijeloj Europi

Univerzitet ''Džemal Bijedić'' – moderna i akreditirana visokoškolska ustanova u BiH
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 05. 2018. u 10:54 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rješenjem o institucionalnoj akreditaciji Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru broj: 05-03-40-1323-12/14 od 11. 6. 2015. godine koje je izdao Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije na osnovu preporuke Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH broj: 05-33-1-946-11/14 od 9. 6. 2015. godine i njihovim Rješenjem o upisu Univerziteta u Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova broj: 05-33-1-946-15/14 od 1. 7. 2015. godine – Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru je postao akreditirana visokoškolska ustanova u BiH.

Dobivanjem Rješenja o akreditaciji Univerziteta, zakonito i transparentno je verificiran visok kvalitet rada Univerziteta, a kroz ispunjenje standarda potvrđena je njegova integriranost u europski prostor visokog obrazovanja, navodi se u priopćenju Univerziteta.

''Uzimajući u obzir posjedovanje statusa akreditirane institucije, ispunjavanje nacionalnih i europskih standarda, stalno unapređenje postojećih i razvoj novih studijskih programa, kontinuirana suradnja sa gospodarstvom i inovativnost koji rezultiraju znanjem i vještinama prilagođenim potrebama tržišta rada svakako predstavlja osnovu za bezuvjetno priznavanje diploma naših studenata na bilo kojoj od europskih institucija. Nudimo znanje i vještine adekvatne za tržište rada,  nudimo kvalitet'', stoji u priopćenju Univerziteta.

Kako navode u priopćenju svih ovih godina, u kompleksnom sustavu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, radili su konstantno i transparentno na podizanju kvaliteta institucije i studijskih programa, čemu svjedoče provođenja periodičnih izvještaja o samoevaluaciji, kreiranje akcionih planova, analize studijskih programa, unapređenje fizičkih resursa i međunarodne suradnje, građenje i širenje kulture kvaliteta, itd., a što je eksterno evaluirano u okviru različitih projekata i na međunarodnom nivou.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru se može smatrati sinonimom za reformske procese u koje je uključen od samih početaka, još od 1999. godine, te je, kroz različite europske i dostupne domaće projekte i programe, sastavni dio EHEA (engl. European Higher Education Area) od samog početka.

Nakon donošenja Zakona o visokom obrazovanju u HNŽ, pristupilo se harmonizaciji propisa, radnih odnosa, urađena je nova sistematizacija radnih mjesta, itd. Došlo je i do promjena unutar studijskih programa na Univerzitetu. Određeni studijski programi su se spojili, neki su prestali da upisuju studente, a broj studijskih programa na master studijima se postupno povećava.

Otvoren je i doktorski studij na Pravnom i Nastavničkom fakultetu, te zajednički studij Mašinskog, Građevinskog i Fakulteta informacijskih tehnologija - 'Politehnika', pokrenuta su četiri univerzitetska studija na prvom ciklusu. Istovremeno jačaju veze Univerziteta sa drugim visokoškolskim institucijama, broj međunarodnih projekata u kojima Univerzitet sudjeluje ravnopravno kao partner visokoškolskim institucijama iz zemalja EU se povećava, kao i broj potpisanih međunarodnih sporazuma o suradnji, itd.

U kontekstu prethodno iznesenog, u nastavku su navedene samo neke oblasti strateškog razvoja Univerziteta:

  • (Re)pozicioniranje Univerziteta,
  • Institucionalno jačanje,
  • Znanstveno-istraživački rad, znanost, preduzetništvo i inovacije,
  • Nastava, studijski programi i studenti,
  • Informatizacija, kvalitet i internacionalizacija.

Potencijalni i budući studenti treba da obrate pažnju na pozitivne propise iz oblasti visokog obrazovanja, poput Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, koji u članu 54. definira sljedeće:

''Nadležni državni organi, te drugi organi i organizacije u Bosni i Hercegovini će, u svrhu zaposlenja ili javne funkcije, priznavati samo one akademske stupnjeve i diplome koje izdaju akreditirane visokoškolske ustanove“ i Zakona o visokom obrazovanju u HNŽ, koji kaže da je samo Akreditirana visokoškolska ustanova ovlaštena dodjeljivati akademske titule i zvanja i izdavati diplome. Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru to jeste.

''Kao dokaz netočnih navoda koje su prenijeli pojedini mediji, u kojima se navodi da su diplome samo određenog broja visokoškolskih institucija iz Bosne i Hercegovine priznate u Europi, svakako može poslužiti i negativna pojava koja na žalost svakim danom postaje sve izraženija,  a to je iseljavanje visokoborazovanih mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine. Naime, kroz stalnu komunikaciju sa studentima koji su svoje studije nastavili u nekim od europskih univerziteta, te ALUMNI zajednicom svakodnevno se potvrđuje činjenica da diplome stečene na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' bez bilo kakvih formalnih ili suštinskih prepreka bivaju priznate, pa čak i poželjne...'', navodi Univerzitet u svom priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close