Pozitivno

Učenici iz Mostara na kulturnoj razmjeni u Crnoj Gori

Domaćin projekta je bilo mjesto Tuzi nedaleko od Podgorice, a sam projekt je podržan od strane RYCO - Regionalne Agencije za Mlade Balkana.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 10. 2018. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset učenika Gimnazije Mostar  u pratnji prof. Širaza Novakovića i Saše Šantića, u razdoblju od 13. listopada do 20. listopada, krenulo je na put u Crnu Goru kako bi sudjelovali u projektu kulturne razmjene.

Domaćin projekta je bilo mjesto Tuzi nedaleko od Podgorice, a sam projekt je podržan od strane  RYCO - Regionalne Agencije za Mlade Balkana.

Opći cilj projekta je povećanje interkulturalnog razumijevanja i ujedinjenje mladih različitih etničkih pripadnosti. Sudionici projekta su deset učenika Gimnazije Mostar, deset učenika UWC-a Mostar i deset učenika Gimnazije 25. Maj, Tuzi.

Također, osim učenika, sudjelovali su i profesori Katrina Berišaj, Suzana Novaković i Mirsad Ademović. Tijekom boravka u Crnoj Gori svaki dan je bio ispunjen različitim radionicama i aktivnostima.

Učenici su imali priliku učiti o povijesti multikulturalnosti u Crnoj Gori, razgovarati o identitetu i njegovim komponentama te naučiti nešto o fotogrametriji. Također, terenska nastava je bila uključena u program aktivnosti te su učenici kroz boravak i obilazak naučili ponešto o svakom mjestu.

Kraj aktivnosti obilježen je zajedničkom priredbom pod nazivom “Ispod istog neba” na kojoj su učenici predstavljali svoju kulturu. Učenici su se okušali  u plesu, te je tako par učenika Gimnazije Mostar zajedno sa lokalnim učenicima izvodilo tradicionalni albanski ples zvani Šota. Na zidovima škole se mogla vidjeti izložba fotografija koje su slikali sudionici projekta.

''Svi učenici su se vratili puni pozitivnih dojmova te smo nestrpljivi dočekati naše goste iz Gimnazije 25. Maj u siječnju 2019.godine'', poručili su organizatori.

 

Kopirati
Drag cursor here to close