Sjednice Rektorskog zbora i Vijeća za znanost

Tomić: Mostar je danas središte akademskog i znanstvenog života

Rektor Tomić je istaknuo kako usuglašavaju sve više pitanja te se nada kako će u budućnosti moći donijeti važne odluke koje do sada rektorski zbor nije donosio na svojim sjednicama.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 04. 2018. u 15:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednice Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine i Vijeća za znanosti BiH pod predsjedanjem rektora mostarskog sveučilišta Zorana Tomića, održana je u petak u rektoratu Sveučilišta u Mostaru.

''Vijeće za znanost BiH najvažniju točku dnevnog reda imalo je izmjenu poslovnika, ali i razmatranje pravilnika o nagradama koje je u nadležnosti vijeća i u tom smislu su doneseni određeni zaključci'', rekao je Tomić novinarima, ističući kako je Mostar danas središte akademskog i znanstvenog života.

Dodao je kako je zasjedanju rektorske konferencije na dnevnom redu bilo pitanje internacionalizacije i zajedničkih nastupa na nekim međunarodnim aktivnostima, a usvojena je i knjiga grafičkih standarda.

''Razgovaralo se o načinima na kojim ćemo raditi u budućnosti'', rekao je mostarski rektor, naglašavajući kako nije sporno da na neka akademska pitanja gledaju različito ali u okviru rektorskog zbora vlada tolerantna i široka akademska klima.

Istaknuo je kako usuglašavaju sve više pitanja te se nada kako će u budućnosti moći donijeti važne odluke koje do sada rektorski zbor nije donosio na svojim sjednicama.

''Krajem lipnja će se održati regionalna rektorska konferencija na koju će biti pozvani najvažniji rektori u okruženju,a na kojoj će se razgovarati o stanju visokog obrazovanja'', najavio je Tomić.

Poznato je, kako je rekao Tomić, da je Rektorski zbor problematizirao stanje znanosti u BiH, te da su uputili bosanskohercegovačkoj javnosti apel za loš tretman znanosti visokog obrazovanja.

Naglasio je kako rektorska konferencija može brže, više i jače biti snažan činitelj u ovom društvu te pokrenuti neke procese koje politika ne može.

''Svjesni smo da država odnosno nadležne obrazovne vlasti ulažu ne dovoljno sredstava. Moramo se projektno orijentirati i da sredstava moramo tražiti tamo gdje su projekti. Budemo li čekali da nadležne obrazovne vlasti izdvoje onoliko koliko je nama potrebno, to će trajati'', kazao je rektor Tomić.

Komentirajući današnju sjednicu, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci Luka Kecman rekao je da cijela civilizacija čovječanstva počiva na znanstvenim postignućima i to je jedan od argumenata koji je neupitan.

Dodao je kako je na njima da tu poziciju poboljšaju, a na političarima je da obećaju.

Prorektorica za kvalitetu Univerziteta Sarajevo Maida Čohodar Husić rekla je kako ju je pozitivna atmosfera i energija na današnjem sastanku ohrabrila da visoko obrazovanje ima šanse.

''Govorili smo o bitnoj stvari, trebamo biti dobri u poslu koji radimo, a političari da nam pomognu u poslu koji oni rade. Samo tako u jednoj sinergiji možemo ići korak naprijed'', kazala je prorektorica.

Kopirati
Drag cursor here to close