Klauzura

Sveučilištu su nužne promjene, ukoliko do njih ne dođe moguć je i najgori scenarij

''Model na kojemu trenutno radi Sveučilište potrošen je i zastario, nužne su promjene. Ukoliko ne dođe do promjena posljedice su velike: zaostajanje, ne ispunjavanje temeljne obrazovne misije i čak urušavanje Sveučilišta'', rekao je Majstorović.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 10. 2017. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi dan Klauzure Sveučilišta u Mostaru obilježen je panel raspravom o temi ''Iskustva i pogledi na integraciju Sveučilišta''.

Moderator je bio prof. dr. Vlado Majstorović prorektor za međusveučilišnu suradnju. Na samom otvaranju panela kazao je kako je izravna i otvorena komunikacija na svim razinama Sveučilišta presudna, te da je nužno pronaći odgovarajući model integracije  koji obećava daljnji razvitak i napredak.

''Model na kojemu trenutno radi Sveučilište potrošen je i zastario, nužne su promjene. Ukoliko ne dođe do promjena posljedice su velike: zaostajanje, ne ispunjavanje temeljne obrazovne misije i čak urušavanje Sveučilišta.''

PR  / Drugi dan Klauzure Sveučilišta u Mostaru

Poseban gost-sudionik panela bio je prof. dr. Ante Uglešić, bivši rektor Sveučilišta u Zadru, upravo u vrijeme kada je ono prolazilo kroz proces integracije. Prof. Uglešić već dugi niz godina predaje na Sveučilištu u Mostaru kao jedan od brojnih gostujućih profesora iz Republike Hrvatske.

Naglasio je kako je Sveučilište u Zadru jedino potpuno integrirano sveučilište u Hrvatskoj, te kako se integracijom broj studenata povećao skoro tri puta.

''Proces integracije treba proći kroz više faza od organizacijske, pravne, akademske do financijske.  Financijskom integracijom nitko od uposlenika nije izgubio ništa jer je napravljena precizna sistematizacija radnih mjesta i opterećenja nastavnika.''

Prof. dr. Zdenko Klepić prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom kazao je kako je poželjno još više razmjene iskustava s drugih sveučilišta koji su prošli slične procese, više razgovora unutar Sveučilišta i tek nakon toga odrediti odgovarajući smjer.

''Svi različito mislimo i vidimo i izazov je usuglasiti 11 dekana, ali je moguće.''

Potom se osvrnuo na racionalizaciju troškova koji se odnose na izvođenje nastave. Naglasak je kako je potrebno povećati fond sati domaćih nastavnika srodnih područja proširivanjem njihovog rada na više fakulteta, umjesto angažmana gostujućih predavača.

Panel je zaključio rektor prof. dr. Zoran Tomić kazavši kako Sveučilište nije ničija imovina, ni igračka već javna odgovornost.

''Danas sam puno spremniji za integraciju nego što sam bio prije ovog druženja, po ovom sinergijskom učinku klauzure ''samo svi sve znaju'', mislim da sam neke dileme riješio. Kako rasprava ide dalje, čini mi se da je model teži, ali ujedno i lakši jer učimo jedni od drugih. Treba puno učiti, razgovarati i raditi i doći ćemo do pravog modela integracije.''

Podsjetimo, prva klauzura Sveučilišta u Mostaru održana je u Masnoj Luci na Blidinju. Sudjelovali su članovi Upravnog vijeća i Uprave Sveučilišta na čelu s rektorom, članovi Senata, prodekani, predstavnici vlasti iz županija osnivača Sveučilišta u Mostaru i predstavnici studenata.

Naslovna tema bila je ''Izazovi, mogućnosti i perspektiva razvoja Sveučilišta u Mostaru'' a cilj analizirati stanje na Sveučilištu s naglaskom na promjene koje trebaju osigurati razvoj ''sveučilišta budućnosti'', tj. perspektivu Sveučilišta u Mostaru u narednih 50 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close