Sveučilište u Mostaru

Studenti dobili laboratorij za mjerenja i kontrolu kvaliteta proizvoda

Centar za kompetencije koordinatnog mjerenja (CMM) će osigurati međunarodno priznate usluge kalibracije i ispitivanja.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 10. 2019. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeno otvorenje ''Centra za kompetencije koordinatnog mjerenja (CMM)'' upriličeno je u utorak, 22. listopada na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Projekt ''Jačanje sustava kvalitete tehnoloških i industrijskih proizvoda i usluga u Bosni i Hercegovini (BiH) – Centar za kompetencije koordinatnog mjerenja (CMM)'' je rađen u suradnji s United Nations Industrial Development Organization (UNIDO), Vijećem ministara BiH, Vladom Republike Slovenije i Lotrič Control d.o.o. BiH.

Centar za kompetencije koordinatnog mjerenja (CMM) će osigurati međunarodno priznate usluge kalibracije i ispitivanja. Pored novih mogućnosti za obrazovanje i usluga za industriju, također će omogućiti napredno istraživanje u polju kontrole kvalitete proizvoda u suradnji s lokalnim industrijskim tvrtkama i onima iz okruženja.

''Ovdje je stvarni laboratorij koji omogućuje i našim poduzećima i našim studentima ulazak u svijet mjeriteljstva. Mjeriteljstvo je nešto što garantira sigurnost proizvoda, što omogućuje da naše proizvode možemo izvesti u inozemstvo sa puno manje problema, da naši studenti mogu naučiti iz područja mjeriteljstva od naših partnera'', istaknuo je Željko Stojkić, dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike.

Centar za kompetencije će također osigurati i laboratorij za kalibraciju duljine, što će biti podrška za infrastrukturu za određivanje sukladnosti u BiH. Realizacijom projekta će se omogućiti praktičan rad na području mjerenja i kontrole kvalitete proizvoda studentima strojarstva, računarstva i elektrotehnike te će doprinijeti povećanju konkurentnosti lokalnih poduzeća na međunarodnom tržištu.

''Ovaj projekt nas približava standardima Europske unije, a koji će pored Sveučilišta kroz nastavne aktivnosti, kroz istraživanja i kroz transfer znanja biti od koristi društvenoj zajednici i bh. gospodarstvu'', istaknuo je Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close