Čeka se suradnja sa HZZO-om

Strani studenti teret mostarskom zdravstvu

Liječenje stranih studenata u nevolju dovodi mostarski Dom zdravlja iz kojega nam je potvrđeno kako je njihovo liječenje značajno financijsko opterećenje, ali nastoje pronaći rješenje.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 11. 2017. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Studenti iz Hrvatske s obzirom na svoju masovnost predstavljaju nam poseban problem jer pored utvrđenih pravila uglavnom im se pruža kompletna zdravstvena usluga i to pitanje pokušavamo rješavati već dulje vrijeme preko ZZO HNŽ, Rektorata Sveučilišta u Mostaru i Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Nažalost u tome još nismo uspjeli. Također ovo pitanje predstavlja za nas značajno financijsko opterećenje'', rečeno je iz Doma zdravlja Mostar za Bljesak.info.

Potrebno imati bolesnički list

Naime, strani studenti koji studiraju na mostarskim Sveučilištima da bi se liječili u Mostaru, moraju imati bolesnički list na osnovu kojega ipak, mogu koristiti samo usluge hitnog karaktera.

''Da bi student iz Republike Hrvatske mogao pristupiti korištenju zdravstvenih usluga, mora imati potvrdu o pravu na davanje u naravi za vrijeme privremenog boravka u BiH (tiskanica 'bolesnički list'), koji dobije u našem Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO), na osnovu odgovarajuće potvrde  (obrazac HR/BH 3) koji mora donijeti iz ZZO Hrvatske prema mjestu prebivališta. Na osnovu bolesničkog lista student može primiti samo uslugu hitnog karaktera, a sve daljnje usluge se naplaćuju'', rečeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rektorata Sveučilišta za Bljesak.info.

Nastoji se pronaći riješenje

Liječenje stranih studenata u nevolju dovodi mostarski Dom zdravlja iz kojega nam je potvrđeno kako nastoje pronaći rješenje.

Rješenjem ovog problema, smatraju iz Doma zdravlja Mostar, je reguliranje putem izravnog ugovornog odnosa između Doma zdravlja i ZZO u Republici Hrvatskoj, iako iz Studentskog zbora tvrde kako ''trenutno čekamo odgovor HZZO i Ministarstva zdravstva RH, a nakon dobivenog odgovora planirat ćemo daljnje aktivnosti''.

Čekanje odgovora

Iz Studentskog zbora rekli su nam kako su dobili obećanje da će se ovaj problem riješiti.

''Prije nekoliko dana poslali smo dopis Ministarstvu zdravstva RH kao i HZZO, a u Hrvatskom studentskom zboru smo u dva navrata skrenuli pažnju na ovaj problem te dobili obećanje da će se i oni uključiti u rješavanje ovoga problema. Moram napomenuti da pokušavamo na sve moguće načine riješiti ovaj problem, a i zahvaliti Domu zdravlja na svemu onome što su do sada učinili'', rekao je Marko Džoić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta za Bljesak.info.

Isti prijedlog za rješavanje ovog pitanja ima i Rektorat Sveučilišta koji je mišljenja da se trebaju regulirati odnosi ''na razini tijela za koordinaciju između zdravstvenih osiguranja u BiH i Hrvatskoj''.

Iako studenti predstavljaju veliki financijski teret mostarskom Domu zdravlja koliko je taj teret uistinu ''težak'' nismo mogli saznati budući da u Rektoratu, kako su nam potvrdili, ne znaju točan broj stranih studenata koji studiraju na mostarskom Sveučilištu.

Kopirati
Drag cursor here to close