Nakon prvog roka

Raste broj studenata na mostarskim fakultetima

Na Univerzitetu Džemala Bijedića upisano je 17,3 posto više učenika
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 07. 2019. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veći broj maturanata upisan je na javnim fakultetima u Mostaru.

Naime, nakon prvog upisnog roka u prvu godinu studija Sveučilište je, kako su objavili, upisalo 2,5 posto više učenika nego na prošlogodišnjem srpanjskom upisnom roku.

Očekuje se veći broj državljana RH

Točan broj budućih brucoša nisu objavili, ali su ranije naveli kako je želju za upisom na tu visokoškolsku ustanovu izrazilo 1.855 maturanata koji su se prijavili na razredbeni ispit.

Na rujanskom upisnom roku, navode sa Sveučilišta, očekuje se veći broj studenata iz Hrvatske. 

''Ove godine broj prijavljenih je bio u porastu u odnosu na prošlu godinu što se odrazilo i na povećanje broja upisanih. Nadamo se kako će u rujanskom upisnom roku biti također velika zainteresiranost, ponajviše studenata iz Republike Hrvatske te da ćemo dosegnuti prošlogodišnju ukupnu brojku. Sve ovo je zasigurno rezultat aktivnosti koje Sveučilište provodi, kako na vidljivosti, tako i u svim aspektima obrazovanja'', rekla je Vesna Kazazić, pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja, objavljeno je na stranicama Sveučilišta.

Univerzitet ima najmanji pad

Na Univerzitetu Džemala Bijedića, potvrđeno je za Avaz, upisano je 17,3 posto više učenika u odnosu na prvi upisni rok prošle godine. Upisom su zadovoljni.

''Možemo biti zadovoljni prvim upisnim rokom. U odnosu na plan, prijavljenih je 67 posto, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 17,3 posto, tako da je ovo iznad očekivanja. Jer, generalno, svi javni univerziteti bilježe pad studenata, a od svih javnih univerziteta u BiH, mi imamo najniži pad'', rekao je Avazu rektor Elvis Zlomušica.

IT znanosti popularne

Univerzitet je upisalo njih 752, od planiranih 1.130 maturanata.

Najveće zanimanje iskazano je za Fakultet informacijskih tehnologija, potom za studijske programe zdravstvene njege i poslovne informatike. Najmanje zanimanje bilo je za književnost i jezike.

Podsjećamo, u BiH je evidentan sve veći pad broja upisanih studenata na visokoškolske ustanove te je Informacija o statističkim pokazateljima u obrazovanju u BiH Ministarstva civilnih poslova BiH pokazala da je u razdoblju od 2013. do 2018. godine smanjen broj studenata za 19.306.

Kopirati
Drag cursor here to close