Upozorenje

Održan štrajk u hercegovačkim školama

Povećanjem osnovice za izračun plaća prosvjetnih djelatnika u osnovnim školama, plaće nisu izjednačene s plaćama prosvjetara u srednjim školama što je bio glavni cilj pregovora.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 02. 2019. u 10:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U osnovnim školama Hercegovačko-neretvanske županije u ponedjeljak je održan jednosatni štrajk upozorenja, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Slavko Lauš.

Po njegovim riječima, štrajk je održan i u osnovnim školama koje nastavu izvode po bosanskom planu i programu.

''Glavni razlog štrajka je povećanje osnovice na plaće, a ne koeficijenta, kako je to bilo dogovoreno prilikom potpisivanje Kolektivnoga ugovora'', rečeno je iz Sindikata.

Naime, povećanjem osnovice za izračun plaća prosvjetnih djelatnika u osnovnim školama, plaće nisu izjednačene s plaćama prosvjetara u srednjim školama što je bio glavni cilj pregovora Sindikata osnovnog obrazovanja s Vladom HNŽ-a.

Lauš je kazao kako je u petak telefonski razgovarao sa županijskim ministrom obrazovanja i premijerom HNŽ-a koji su tom prigodom najavili da će se ovoga tjedna sastati s predstavnicima sindikata kako bi pronašli rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

''Naši su zahtjevi minimalistički, od njih nećemo odustati jer mi ovim želimo uvesti reda u obrazovanje, i ništa drugo'', poručio je Lauš.

Dodao je i to kako je Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju star 19 godina, a pedagoški standard 15 godina.

Iz Vlade HNŽ-a ranije su priopćili kako najavljeni štrajk nema opravdanja te da su spremni i dalje s predstavnicima sindikata nastaviti razgovore kako bi se kroz partnerski dijalog riješila sva otvorena pitanja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close