Podržite akciju!

#ObrazovanjeBezDiskriminacije: Šarenim čarapama do očiju odgovornih

Svoju podršku možete dati tako što ćete im poslati vašu sliku u različitim šarenim čarapama ili ju sami objaviti sa oznakom #ObrazovanjeBezDiskriminacije i #UdrugaZaDownSindromMostar.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 03. 2018. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomozite i Vi  da osobe s Down syndromom budu vidljive u društvu, te da se nadležni u Hercegovačko – neretvanskoj županiji konačno pokrenu i osiguraju zakonom zagarantirana prava djeci s poteškoćama u razvoju.

Naime, 21.3. obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom koji simbolično predstavlja 3 kopije na 21 kromosomu što je karakteristično za osobe sa Down sindromom, a brojnim aktivnostima ovaj dan obilježava i Udruga Down syndrom Mostar.

Program kreće od ranih jutarnjih sati u Mepas Mallu, gdje se organizira humanitarno prodajna izložba radova članova Udruge, te predstavljanje slikovnice 'Moj brat i ja'.  

''Izložba će biti prodajnog karaktera, sve što bude na štandovima za prodaju radili su naši članovi sa svojim roditeljima.  U 11 sati u Princecs dvorani Mepas Malla upriličit ćemo promociju slikovnice ''Moj brat i ja'' spisateljice Sonje Jurić. Naši stari prijatelji, članovi Košarkaškog kluba Zrinjski i ove godine igraju utakmicu 21. ožujka, te će igrati u šarenim čarapama kako bi podržali raznolikosti u našem društvu'', rekli su nam u razgovoru za Bljesak.info  roditelji okupljeni u Udruzi.

Inače, pored ovih aktivnosti pokrenuta je i kampanja Obrazovanje bez diskriminacije, jer je HNŽ jedna od dvije županije koje nisu uskladile svoje zakone sa Federalnom Strategijom za osobe s invaliditetom.

''Svaki dan je upotpunjen ljubavlju koju nam naša djeca pružaju, ali i brojnim problemima. Jedan od njih je i nastojanje da djeca s Down sindromom dobiju ono što im prema Konvenciji o pravima djece i pripada, a to je pravo na besplatno obrazovanje. U Hercegovačko neretvanskoj županiji djeci s poteškoćama u razvoju nisu omogućeni asistenti u nastavi, koji su im prijeko potrebni. Roditelji su ih primorani sami financirati.  Pored asistenta svaka škola bi trebala imati i defektologa, logopeda i psihologa kako bi se djeci pružilo što kvalitetnije obrazovanje. Obrazovanje bez diskriminacije. Svake godine se ponavlja ista priča, ministarstvo kaže da nema novca, ali novac im ne treba. Ministarstvu samo treba popis asistenata i da uputi zahtjev prema ministarstvu civilnih poslova i oni će im dati novac kao i u ostalim županijama'', rekli su nam roditelji okupljeni u Udruzi Down syndrom.

Inače, radi se o tome da je 2016. godine Vlada FBiH donijela strategiju za osobe s invaliditetom, a Cilj 3 te strategije objašnjava da djeca ne smiju biti diskriminirana.

''Djeci se moraju omogućiti adekvatni uvjeti za nastavu što podrazumijeva inkluziju, ne odvajanje u druge učionice, nego trebaju biti u učionici s drugom djecom i trebaju imati asistenta koji bi im pomagao u nastavi. Vlada HNŽ-a nije prilagodila svoj rad Federalnoj Strategiji, znači HNŽ je jedna od dvije županije koja svoje zakone nije uskladila. Primjerice svi roditelji djece s poteškoćama imaju pravo na pola radnog vremena, ali ni to nam nije omogućeno'', rekli su nam roditelji.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom Udruga za Down sindrom Mostar, poslala je poziv svima koji žele da podrže njihovo nastojanje da djeca i odrasli s Down sindromom ne budu . Svoju podršku možete dati tako što ćete im poslati vašu sliku u različitim šarenim čarapama ili ju sami objaviti sa oznakom #ObrazovanjeBezDiskriminacije i #UdrugaZaDownSindromMostar.

''Podršku su već poslale brojne poznate osobe iz Hrvatske i BiH. Različite šarene čarape označavaju kako smo svi jednaki u različitosti! Ova mala akcija ne zahtijeva puno vremena, a Vaša podrška našoj djeci i nama znači puno'', poručili su iz Udruge Down syndrom Mostar.


Kopirati
Drag cursor here to close