Student studentima

'Nemojte samo sanjariti, sjedite i uradite nešto'

''Nekako su me put i moja draga djevojka doveli u Mostar. Ona je bila ta koja je rekla da me vidi na ovim studijima i nije nimalo pogriješila'', kaže Tadić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 12. 2019. u 16:30 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Privatna arhiva / Ivan Tadić

''Nemojte samo sanjariti, sjedite i uradite nešto po tom pitanju'', poručio je mladima Ivan Tadić iz Tomislavgrada, dobitnik priznanja Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti studentima u akademskoj 2018/2019 godini.

Naime, Tadić je proglašen najboljim studentom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a da ovaj mladić iskače iz mase može posvjedočiti samo jedan običan dan u njegovom životu. Kako nam priča, u jednom danu pripremi vijesti za svoj portal Bajtbox koji se bavi tehnologijom, odsluša predavanja na studijima engleskog jezika i književnosti i informacijskih znanosti te kao demonstrator svojim kolegama održi predavanja, a između svih tih silnih obaveza stigne snimiti recenziju mobitela i/ili automobila za Youtube kanal Bajtboxa te izaći s prijateljima ili djevojkom.

Djevojka je pogodila studij

No, krenimo po redu. Tadić je student prve godine diplomskog studija engleskog jezika i književnosti i informacijskih znanosti, a uz nagradu Federalnog ministarstva može se pohvaliti i Dekanovom nagradom na Filozofskom fakultetu koju je dobio prije točno godinu dana.

Njegova angažiranost prepoznata je još na drugoj godini preddiplomskog studija kada je postao demonstrator na studiju informacijskih znanosti, u čemu, kako kaže, uživa.

''Na trećoj godini sam uglavnom pomagao s administrativnim poslovima, a sada držim nastavu mlađim kolegama'', ističe za Bljesak.info.

Foto: Privatna arhiva / Ivan Tadić

Zanimljivo, njegov studentski put počeo je u Splitu, gdje je, kako kaže kroz smijeh, neuspješno pokušavao studirati.

''Nekako su me put i moja draga djevojka doveli u Mostar. Ona je bila ta koja je rekla da me vidi na ovim studijima i nije nimalo pogriješila. Već prvi put kada sam došao na predavanja vidio sam da je to to. Što se tiče fakulteta, postoje i drugi smjerovi koji me zanimaju, primjerice filozofija i psihologija, ali ne bih imao vremena za to'', kaže Tadić.

Svijet tehnologije

Tadić je jedan od urednika na portalu i youtube kanalu Bajtbox. Redovito osvježava stranicu s najnovijim vijestima iz svijeta tehnologije te plasira publici svoje dojmove o novim pametnim telefonima.

Inače, Bajtbox je u nešto više od 3 godine postojanja izrastao u jedno od najprepoznatljivijih odredišta za ljubitelje tehnologije u regiji Balkana. Portal bilježi oko 100 000 posjeta mjesečno, dok video klipovi na YouTube kanalu kombinirano imaju preko 200 000 pregleda mjesečno.

''U početku sam pravio serije tutorijala, u kojima sam se posvetio ljudima koji se slabije razumiju u tehnologiju. Sada, kada smo se počeli širiti, ovo postaje pravi posao umjesto usputnog hobija'', ističe za Bljesak.info.

On i kolega Josip Zeljko koji je začetnik Bajtboxa dugogodišnju suradnju njeguju s jednima od najvećih proizvođača mobitela, Huaweijem i Samsungom.

Foto: Privatna arhiva / Ivan Tadić i njegova djevojka

''Često dobijemo poziv na predstavljanja njihovih najskupljih i najatraktivnijih modela. No, često je teško doći do samog uređaja kako bi ga mogli ocijeniti i prikazati publici'', navodi te objašnjava kako su često u situaciji da mobitele koje žele recenzirati moraju kupiti vlastitim sredstvima.

''Primorani smo ih kupiti, a onda ih nekako preprodati jer nam novac treba za druge projekte'', ističe te napominje kako svaki mobitel za vrijeme isprobavanja koristi kao jedini u razdoblju do sedam do deset dana.

Lako je, navodi, imati dva telefona u džepu, pa ako na jednom nešto ne štima, vratiti se na drugi. Ističe da kanali koji recenziju za tri dana nisu potpuni, jer su potrebna minimalno dva tjedna, a često ni to nije dovoljno da bi se primijetila mana na nekom mobitelu.

Četiri kotača

Osim mobitela, Tadić ističe kako mu je velika zanimljivost što su dobili priliku u suradnji s nekim auto-kućama isprobavati automobile.

''Za razliku od pametnih telefona, nekada je lakše dobiti automobil na dva tjedna na testiranje sa punim tankom'', govori kroz smijeh.

Tadić ističe kako je zadovoljan dosadašnjim uspjehom te da tu ne planira stati. U budućnosti se može vidjeti i kao predavač na fakultetu, a i u širenju posla na Bajtboxu koji bi mu donio više putovanja i istraživanja.

''Volim ići na predavanja, koja mi pomažu jer ja u svojim recenzijama praktički predajem o mobitelima. Uspio sam povezati fakultet i posao. Pomoglo mi je u retorici, nemam strah od javnog nastupa'', kaže.

Navodi kako se uspjeh krije samo u radu.

''Važno je leći svaku večer i znati da si taj dan uradio sve što si trebao'', zaključuje za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close