Platforma

T.A.L.K.S. u Mostaru: Mladi dobili šansu za slobodu govora

Srđan Ostojić, jedan od organizatora današnjeg događaja kazao je kako je T.A.L.K.S. potreban mladima da iskažu svoje mišljenje i rješenja za probleme koji muče mlade.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 01. 2019. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta 'Akademija za političke lidere/ke u BiH', koju realizira 'Perpetuum mobile - Institut za razvoj mladih i zajednice' Banja Luka, a koji je podržan od Američkog veleposlanstva u Sarajevu,  događaj pod nazivom 'T.A.L.K.S.' (platforma slobode govora mladih lidera/ki u BiH), održan je u petak u prostorijama OKC Abrašević.

Srđan Ostojić, jedan od organizatora današnjeg događaja kazao je kako je T.A.L.K.S. potreban mladima da iskažu svoje mišljenje i rješenja za probleme koji muče mlade.

''Talks Event je platforma slobode i govora koja je uspostavljena 2017. godine na inicijativu naše ALUMNI organizacije, budući da naša akademija za političke lidere traje već 11 godina. Naš ALUMNI je iskazao želju da se mladima pruži šansa u ovoj platformi slobode govora da kažu svoje mišljenje i ponude svoja rješenja za probleme koje muče mlade u Bosni i Hercegovini poput nezaposlenosti, korupcije, EU integracije i ljudska prava“, kazao je Srđan Ostojić, koordinator instituta Perpetuum mobile iz Banja Luke.  

''Samim time što smo uspostavili prvu platformu ovog tipa govori nam da mladi nemaju prostora da kažu svoje mišljenje i da se to mišljenje čuje. Tako da je bitno mladim neafirmiranim političkim i omladinskim liderima dati šansu da ponude nešto drugačije , nego što to nudi ova stara 'garnitura'“, dodao je Srđan.

Jedan od sudionika Asmir Šestan koji dolazi iz Tuzle, a danas je predstavljao političku opciju Nezavisni blok, kazao je kako mladi moraju biti spremni razumijeti drugo i drugačije te da trenutno nema dovoljno međusobnog razumijevanja.

''Mladi nemaju dovoljno međusobnog razumijevanja za različite stavove. Iz tog razloga se ugrožava sloboda govora. Mi moramo biti spremni, razumijeti drugo i drugačije da na kraju možemo doći do dijaloga i nekog zaključka. Korijen problema u slobodi govora je po mom mišljenju je u vladajućoj političkoj strukturi  koja nije dozvolila da imamo različita mišljenja od onih što oni zastupaju. Postoji problem da mladi slijepo prate ta mišljenja, umjesto da iskazuju svoja mišljenja. Nije stvar samo u tome da oni uzimaju ta mišljenja zdravo za gotovo, nego ta ista mišljenja prenose na svoje sljedeće generacije'', kazao je mladi Asmir.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close