Javna rasprava

Mostarsko Sveučilište predstavilo nacrt Strategije razvoja za sljedećih pet godina

U izradi Strategije sudjelovali su rektor Zoran Tomić, prorektori SUM-a, dekani fakulteta, predstavnici Studentskog zbora i drugi važni pojedinci i institucije
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 07. 2018. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Predstavljanje i javna rasprava o Strategiji razvoja Sveučilišta u Mostaru (SUM) za razdoblje od 2018. do 2023. godine održana je u amfiteatru Građevinskog fakulteta.

Inače, u izradi Strategije sudjelovali su rektor Zoran Tomić, prorektori SUM-a, dekani fakulteta, predstavnici Studentskog zbora i drugi važni pojedinci i institucije, kako navode u priopćenju, koji su na bilo koji način mogli doprinijeti kvaliteti ovog dokumenta.

Izradi konačnog nacrta Strategije prethodili su brojni sastanci, stručne i strateške radionice, analize i istraživanja, a prorektor profesor Vlado Majstorović kao član povjerenstva za izradu Strategije, istaknuo je kako ''svaka institucija, a posebice visokoobrazovna, bez svoje strategije i dugoročno postavljenih ciljeva koje želi ostvariti nema temeljni dokument koji usmjerava resurse, cijeli rad i nastojanja prema onome što želi postići''.

Cilj javne rasprave je doprinos svih zainteresiranih sudionika kvaliteti konačne Strategije razvoja Sveučilišta u Mostaru u narednom petogodišnjem razdoblju, a sama vizija SUM-a je razvijanje u visoko organiziranu, integriranu i funkcionalnu visokoškolsku ustanovu uključenu u Europski prostor visokog obrazovanja i Europski istraživački prostor, koja će kroz jaku povezanost znanstveno-istraživačkog i obrazovnog procesa provoditi kvalitetno i učinkovito obrazovanje utemeljeno na ishodima učenja i koncepciji cjeloživotnog učenja.

U priopćenju dodaju kako će se znanstveno-istraživački rad temeljiti na znanstvenoj izvrsnosti definiranoj međunarodnim pokazateljima i jačoj integriranosti s obrazovnim procesom na svim razinama, a posebice na razini poslijediplomskih studija. Sveučilište će kroz stvaranje novih ideja i tehnoloških rješenja, kritičko promišljanje i kreativnost postati jedan od ključnih pokretača gospodarstva i ekološki prihvatljivog održivoga razvoja te promicatelj kulturnoga i povijesnog nasljeđa zajednice u kojoj je nastalo.

U okviru Strategije napravljena je i analiza unutarnjeg i vanjskog okruženja kao podloga definiranja strateških ciljeva razvoja. Odabrano je pet stručnih strateških područja – obrazovanje, znanstvenoistraživački rad i razvoj, organizacija i resursi, međunarodna i međusveučilišna suradnja, te Sveučilište i okruženje, priopćeno je. Nakon usvojene i završene Strategije za razvoj Sveučilišta u Mostaru 2018. – 2023. izradit će se akcijski plan provedbe i stupiti u preciziranje prioriteta i ključnih zadaća za uspješnu provedbu.

Kopirati
Drag cursor here to close