Revizija kvalitete

Mostarski Univerzitet tvrdi: Akreditirani bez prekida!

Kao i u prethodnom slučaju, i ova ponovna akreditacija predstavlja, sasvim sigurno, potvrdu razine kvalitete Univerziteta, njegove prepoznatljivosti i opredjeljenja ka kvaliteti.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 07. 2019. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Univerzitet ''Džemal Bijedić'' u Mostaru dobio je pozitivno mišljenje o akreditaciji od strane petočlanog Povjerenstva za akreditaciju, odnosno povjerenstva domaćih i međunarodnih stručnjaka koji ocjenjuju i obavljaju reviziju kvaliteta te daju preporuke o akreditaciji visokoškolske ustanove, objavljeno je na stranicama Univerziteta.

Povjerenstvo se prilikom posjete u okviru postupka institucionalne akreditacije, u razdoblju od 25. do 27. lipnja 2019. godine, sastala sa predstavnicima rukovodstva Univerziteta i organizacijskih jedinica, prodekanima, šefovima odsjeka i voditeljima studijskih programa, akademskim osobljem, studentima svih ciklusa, administrativno-tehničkim osobljem, predstavnicima gospodarstva i prakse te alumni studentima Univerziteta.

Foto: Univerzitet / Univerzitet pred akreditacijskim povjerenstvom

Kako navode, kao i u prethodnom slučaju, i ova ponovna akreditacija predstavlja, sasvim sigurno, potvrdu razine kvalitete Univerziteta, njegove prepoznatljivosti i opredjeljenja ka kvaliteti. Vrijedi naglasiti i da je, podnošenjem zahtjeva za ponovnu akreditaciju institucije nadležnom Ministarstvu, u skladu sa pozitivnim propisima iz ove oblasti i 6 mjeseci prije isteka razdoblja važenja akreditacije, Univerzitet pokazao najviši razine otvorenosti i spremnosti za provođenje postupka ponovne akreditacije institucije, priopćeno je.

Bljesak.info / Detalj s promocije doktora znanosti na mostarskom Univerzitetu

Naime, Univerzitet ''Džemal Bijedić'' u Mostaru je 2015. godine postao akreditirana visokoškolska ustanova u BiH za razdoblje od 4 godine, i to Rješenjem o institucionalnoj akreditaciji Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru (broj: 05-03-0-1323-12/14 od 11. 6. 2015. godine) koje je izdao Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a na osnovu preporuke Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH (broj: 05-33-1-946-11/14 od 9. 6. 2015. godine) i njihovim Rješenjem o upisu Univerziteta u Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova (broj: 05-33-1-946-15/14 od 1. 7. 2015. godine).

Sa Univerziteta podsjećaju da je proces akreditacije kompleksan i podrazumijeva: provođenje postupka samoevaluacije institucije i izradu samoevaluacijskog izvještaja prema jasnim kriterijima, posjetu povjerenstva za akreditaciju, finalni izvještaj sa preporukom o akreditaciji i naknadne aktivnosti (follow-up).

Da bi visokoškolska ustanova dobila pozitivno mišljenje Povjerenstva za akreditaciju (akreditacija) mora ispunjavati deset podjednako važnih kriterija: 1. Politika osiguravanja kvalitete, 2. Izrada i odobravanje programa, 3. Učenje, podučavanje i vrednovanje usmjereno na studenta, 4. Upis i napredovanje studenata, priznavanje i certificiranje, 5. Nastavno osoblje, 6. Resursi za učenje i podrška studentima, 7. Upravljanje informacijama, 8. Informiranje javnosti, 9. Kontinuirano praćenje i periodična revizija programa, 10. Periodično vanjsko osiguranje kvaliteta.

Kopirati
Drag cursor here to close