Potrebna promjena

Kod mladih sve više prisutna potreba za vrijeđanjem drugoga

''Zaključili smo da same stvari koje spadaju pod ekstremizam nisu viđene kao ekstremizam među mladima. Najčešći oblik ekstremizma među mladima su navijačke skupine, ali i onaj vezan za same religije koji postaje sve veći problem'', zaključuje Nedim
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 12. 2019. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevladina organizacija Youth Power predstavila je u petak, na Nastavničkom fakultetu Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, rezultate istraživanja 'Sklonost mladih ka ekstremizmu'.

Foto: Bljesak.info / Youth Power predstavila rezultate istraživanja

 ''Zaključili smo da same stvari koje spadaju pod ekstremizam nisu viđene kao ekstremizam među mladima.  Najčešći oblik ekstremizma među mladima su navijačke skupine, ali i onaj vezan za same religije koji postaje sve veći problem'', zaključuje Nedim Micijević, Program menadžer NVO Youth Power.

Foto: Bljesak.info / Prof. dr Srđan Dušanić, doktor znanosti u oblasti socijalne psihologije i istraživač

''Kada govorimo o odrednicama ekstremizma postoji nekoliko faktora, karakteristike osobnosti, utjecaj vršnjaka, ekonomska situacija, siromaštvo i nezaposlenost. Na neke faktore se ne može utjecati, poput ekonomske situacija i sl., ali potreban je poseban akcent staviti na razvoj kritičnog mišljenja, učenje mladih o toleranciji i ono važnije učiti mlade kako se oduprijeti onima koji ih guraju u okvire ekstremnog ponašanja'', kazao je prof. dr Srđan Dušanić, doktor znanosti u oblasti socijalne psihologije i istraživač.

Studentica Jelena Mihić smatra kako je nažalost kod mladih sve više prisutna potreba za vrijeđanjem drugoga, te da je nužno mladima, kao i odraslima probuditi svijest o ovom problemu i kako postoji velika potreba za radom na prevenciji samog ekstremizma među mladima.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje istraživanja na Nastavničkom fakultetu Univerziteta

U okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI - Young Men Initiative) realizirane su slijedeće aktivnosti Promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II' i projekta: 'Muškarci i dječaci kao partneri u promoviranju rodne ravnopravnosti i rješavanju pitanja ekstremizma i nasilja mladih na Zapadnom Balkanu', koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.

Kopirati
Drag cursor here to close