Javna tribina o hercegovačkom agraru

Bez sprege znanosti s gospodarstvom nema prosperiteta

Svi sudionici su se složili da političke strukture, na žalost, ne vide da je proizvodnja hrane, a posebno domaće, nezamjenjiva i bez konkurencije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 11. 2019. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna tribina pod nazivom ''Izazovi hercegovačkog agrara – uloga visokoškolskih institucija'' održana je u utorak na Agromediteranskom fakultetu Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru

Nazočni iz gospodarskog sektora, studenti, nastavnici imali su priliku poslušati raspravu o zanimljivoj temi, kao i problematiku s kojom se susreće ova grana gospodarstva.

Goste je na početku javne tribine pozdravila dekanesa Agromediteranskog fakulteta prof.dr. Elma Temim, osvrćući se na rad Agromediteranskog fakulteta, njegovo mjesto u visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine.

Foto: Bljesak.info / Javna tribina Izazovi hercegovačkog agrara – uloga visokoškolskih institucija

Istaknula je važnost nadogradnje nastavnih planova i programa znanjem o tehnologijama, a posebno informacijskim tehnologijama i novim proizvodnim sustavima. Podvukla je mogućnost samozapošljavanja koje nije praksa u nekim drugim granama. 

Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Muhamed Brka je prokomentirao sveokupnu situaciju u agraru Bosne i Hercegovine, odlazak mladih iz zemlje, naglašavajući važnost struke i potrebu konstante edukacije i nadogradnje znanja. Važno je razvijati sve grane poljoprivrede te da Bosna i Hercegovina ima velike neiskorištene prirodne resurse.

Dekan Agronomskog prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof.dr. Ivan Ostojić se osvrnuo na situaciju s evidentno manjim brojem studenata na agronomskim fakultetima. Istaknuo je da za kvalitetne studente, buduće inženjere uvijek ima slobodnih radnih mjesta i da je proizvodnja hrane nezamjenjiva u usporedni s nekim drugim granama.

Haris Hajdarović, dipl.ing.polj. i glavni enolog HEPOK-a, je dao kratak osvrt na dugogodišnje iskustvo ove tvrtke i aktivnosti koje se trenutno poduzimaju. Stalni porast proizvodnje, modernizacija opreme i kvalitetan kadar je ono čemu se stremi i što obećava uspjeh. 

Nedim Badžak, dipl.ing.polj., direktor Jaffa Komerca je naglasio uspješnu suradnju s Agromediteranskim fakuletetom i činjenicu da se dio praktične nastave, kao i veliki broj istraživanja iz ove oblasti, obavlja na njihovim plantažama.

Foto: Bljesak.info / Javna tribina Izazovi hercegovačkog agrara – uloga visokoškolskih institucija

Armina Nožić, magistra struke iz oblasti poljoprivrede, glavna inženjerka Hercegovinalijeka je spominjući resurse ove tvrtke, podvukla važnost odgovaranja na potrebe tržišta. Da bi se to postiglo, potrebna je stalna nadogradnja stečenog znanja, ali i primjena inovacija u poljoprivredi.

Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda prof.dr. Marko Ivanković je naglasio potrebu skoro pa zanemarene oblasti agrarne politike u nastavnim planovima i programima poljoprivrednih fakulteta. Znanje iz agrarne politike je izuzetno potrebno kako bi se mladi ljudi usmjerili prema prosperitetu u ovoj gospodarskoj grani.

Predstavnici gospodarstva su naglasili da su otvoreni za suradnju s fakultetima i da stavljaju svoje resurse na raspolaganje visokom obrazovanju. 

Svi sudionici su se složili da političke strukture, na žalost, ne vide da je proizvodnja hrane, a posebno domaće, nezamjenjiva i bez konkurencije. Nekontroliran uvoz hrane je ugrozio u potpunosti proizvodnju domaće kvalitetne hrane. Bez sprege znanosti s gospodarstvom nema prosperiteta, zaključak je ove uspješne javne tribine.

Kopirati
Drag cursor here to close