Izborna kampanja

U Mostaru održano predsjedničko sučeljavanje

"Samo osobe koje ne glasaju, ne shvaćaju da zapravo na taj način što ne glasaju jačaju ekstreme i ljevice i desnice, odnosno pozicije koje na taj način dovode do slabljenja demokracije".
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 01. 2018. u 02:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru održana je simulacija predsjedničkog sučeljavanja i izbornog dana, kojega su organizirali studenti Odsjeka za komunikologiju u sklopu predmeta Izborne kampanje.

U proteklih 15 tjedana studenti su kroz praktičnu nastavu izučavali kompleksne procese planiranja, realizacije i upravljanja izbornim kampanjama. Posljednja i najvažnija vježba podrazumijevala je pripremu kandidata za predsjedničko sučeljavanje i organizaciju izbornog dana na kojem će prezentovati rezultate tromjesečnog rada.

Predsjednička kandidatkinja Nermana Suša je istaknula kako vjeruje u narod, te kako ima tim mladih ljudi koji su ambiciozni i imaju iskustvo, te da zajedno s njom mogu unaprijediti BiH. Suša je bila kandidatkinja Partije zajedničkog progresa.

Kandidatkinja Društveno demokratske partije bila je Nikolina Mučibabić koja je istaknula kako će se zalagati da BiH bude država prosperiteta, zajedništva, napretka i mira.

U debatnom procesu kandidati su suočili svoja stajališta o krucijalnim političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima Bosne i Hercegovine, koja su grupisana unutar tri tematske cjeline.
Sučeljavanje kandidata i izborni proces koncipirani su prema principu u kojem su u izvršene Ustavne reforme i u kojem je Sporazum iz Daytona stvar bliske prošlosti, te je uvedena institucija Predsjednika BiH, odnosno uspostavljeno je takvo državno ustrojstvo gdje najviše rangirani dužnosnik u državi zastupa interese svih naroda Bosne i Hercegovine.

Sučeljavanje je otvorio direktor fondacije 'Konrad Adenauer' dr. Karsten Dümmel koji je održao kratko predavanje pred prisutnima na temu 'Zašto je važno da mladi participiraju u izbornom procesu'.

"Samo osobe koje ne glasaju, ne shvaćaju da zapravo na taj način što ne glasaju jačaju ekstreme i ljevice i desnice, odnosno pozicije koje na taj način dovode do slabljenja demokracije.

Nažalost, u mentalitetu u BiH je duboko ukorijenjeno vjerovanje da se ne može ništa promijeniti, a zapravo svi moramo prvo okrenuti prst u sebe, odnosno da se svaki pojedinac zapita 'što sam ja konkretno učinio, na koji način sam se angažirao, kojem sam političaru postavio pitanje o njegovim ciljevima, gospodarskom programu, idejama i slično, jer pomoć ne dolazi izvana nego svaki pojedinac mora pomoći sam sebi", kazao je Dümmel u izjavi za medije.

"Jedan od naših najvećih prioriteta je da pripremamo studente da imaju znanje koje će vrijediti na tržištu rada i koje je primjenjivo u praksi. Između ostaloga, studenti su mogli naučiti kako se pripremiti za kampanju, što znači biti pismen političar, te kroz ovaj program mogu realizirati bilo koji projekt vezan za političku komunikaciju.

Političari bi mogli mnogo toga naučiti od ovih studenata, a žao mi je što nitko od njih (političara) nije danas bio ovdje kako bi prenio poruku svojim kolegama o tomu kako se radi kampanja, što je slogan, što je poruka, na koji način kkomunicirati sa javnim mnijenjem i slično", kazala je šefica Odsjeka za komunikologiju doc.dr.sc. Semina Ajvaz.

Pobjedu u ovom sučeljavanju je odnijela Nikolina Mučibabić.

Kopirati
Drag cursor here to close