Centar za kulturu

U Mostaru održana tribina o očuvanju obitelji u suvremenim društvenim kretanjima

Jednomjesečna manifestacija ''Dani obiteljskih vrijednosti'', koju je organizirao Odjel za brak i obitelj Medžlisa IZ-a Mostar, bit će zatvorena 28. ožujka koncertom ilahija i kasida u Studentskom hotelu Mostar.
Lifestyle / Obitelj | 14. 03. 2019. u 22:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije ''Dani obiteljskih vrijednosti'', u četvrtak navečer u mostarskom Centru za kulturu održana je tribina pod nazivom ''Očuvanje obitelji u suvremenim društvenim kretanjima''.

Gost tribine bila je dr. Fahira Fejzić Čengić, koja je kazala kako je tema 21. stoljeća ''kako opstati u zdravoj ljudskoj zajednici koja je primarna, primordijalna i koja je oduvijek i zauvijek, u svim izazovima u kojima smo izloženi kao bića, kao ljudska, ranjiva, isprepadana, globalizirana u isto vrijeme i previše iskontrolirana bića gdje mi se svi više čini da jedino mjesto sigurnosti i solidarnosti potpuno iskrene, nepatvorene postojanosti možemo naći unutar tog milog, toplog kruga koji se zove obitelj''.

Foto: Bljesak.info / Očuvanje obitelji u suvremenim društvenim kretanjima

Dakle, kaže Čengić, postavlja se pitanje: ''Kako se u okviru tog mikro plana, mikro sredine, snaći kao ljudsko biće i imati snage za svaki novi izlazak iza kućnog praga''.

Naglasila je kako ima tisuće načina da se opstane, ali i tisuće i više od toga izazova kako da se naruši taj ritam i to suglasje.

''Ja sam pristalica jedne teorije harmonije koja je vrlo idealistična i pomalo utopistička, ali bez tog harmoničnog odnosa u kome svako ima slijed i redoslijed svojih uloga nema ničega'', naglasila je Čengić.

Pojašnjavajući to, kazala je kako je rješenje u skladu i harmoniji svih faktora koji su uključeni u ono što se zove obitelj.

''U svakom postratnom, postgenocidnom, rekla bih postkonfliktom društvu kakvo je naše bosanskohercegovačko kako god da ga razvodnimo ili promatramo na svakom kutku, u svakom zaseoku imamo slične izazove'', ustvrdila je Čengić.

Istaknula je kako se nada da će publika imati pitanja više nego što ih je ona sama sebi postavila.

Foto: Bljesak.info / Očuvanje obitelji u suvremenim društvenim kretanjima

''U tom susretu s neposrednim životima ljudi i onima što zapravo svi mi posjedujemo, ali nam se ne čini da dovoljno znamo i artikuliramo, nalaze se zapravo i odgovori.

Obitelj je kao neka stanica društvenog sustava bez obzira broji li on sto tisuća, sto milijuna ili sedam i pol milijardi, navodno koliko nas je danas u svijetu. Bez te zdrave obitelji nijedna ta milijarda ne može biti zdrava i to je ono što često zaboravimo, a to je jako važno i tome se zapravo treba barem godišnje vraćati'', poručila je Fahira Fejzić Čengić.

Jednomjesečna manifestacija ''Dani obiteljskih vrijednosti'', koju je organizirao Odjel za brak i obitelj Medžlisa IZ-a Mostar, bit će zatvorena 28. ožujka koncertom ilahija i kasida u Studentskom hotelu Mostar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close