Srbija

VIDEO | Skandalozna poruka Ministarstva rada: Poslodavcu treba žena da radi, a ne da rađa

"Nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu - koja se danas zaposlila, a sljedećeg dana zatrudnjela. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje".
Lifestyle / Obitelj | 12. 09. 2018. u 10:18 Bljesak.info
Gostovanje Milene Antić Janić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu - koja se danas zaposlila, a sljedećeg dana zatrudnjela. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje".

Ako ste pomislili da je ovakva skandalozna izjava došla od nekog bezosjećajnog poslodavaca, prevarili ste se, poruka je stigla izravno iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, točnije višeg savjetnika i šefice Odsjeka za poslove u oblasti populacione politike i financijske podrške obitelji s djecom Milene Antić Janić i to usred kampanje za podizanje nataliteta, piše Blic.rs.

Trudnice koje su poslušale savjete državne kampanje da dižu natalitet u Srbiji i otišle na porodiljsko bolovanje sad su kažnjene jer neke od njih primaju naknadu za porodiljsko odustnost 900, 1.000 ili oko 2.000 dinara.

Drugim riječima, neće imati "kruha da jedu" sa sve svojom tek rođenom djecom, ako im je to jedini izvor prihoda po novom Zakonu o financijskoj podršci obitelji s djecom.

Gostujući na RTS, Milena Antić iz Ministartva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekla je jučer da ne znaju koliko je žena tako oštećeno i "da li su uopće oštećene".

Antić je, između ostalog, skandalizirala sve majke da je ta naknada zarade za porodiljsko odustvo radi njege djeteta mjera usklađivanja rada i roditeljstva i namijenjena je zaposlenoj ženi, koja u periodu kada se porodi koristi odsustvo u skladu sa Zakonom o radu - "dakle ženi koja stvarno radi".

Objašnjavajući što znači "žena koja stvarno radi", ona je dodala:

''Znači da je zasnovala radni odnos i kod poslodavca provela određeno vrijeme na radu'', kazala je ona gostujuću u "Beogradskoj hronici" na RTS-u.

Upitana što je sa ženama koje su se danas zaposlile, a sljedećeg dana zatrudnjele Milena Antić je poentirala i zapanjila javnost Srbije:

''Nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje'',  pojasnila je ona situaciju.

Na pitanje da li žene koje su provele kraći period na poslu ne mogu da računaju na više od 900 dinara, Antić je odgovorila: ''Bit će malo manje u prvom periodu, ali će za sljedeći biti više, za sljedeće dijete'', navela je ona.

Podsjetimo, po novom Zakonu o financijskoj podršci obitelji s djecom, ukoliko ste radili dva mjeseca i otvorili trudničko bolovanje zbog rizične trudnoće, onda se te dvije plaće zbrajaju i podjele sa 18 i tako dobivaju brojke naknada od 900 do 2.000 dinara.

Kopirati
Drag cursor here to close