Uhvaćeni na djelu

Medicinski otpad krenuo na Uborak...

Inače bolnica 'dr. Safet Mujić', kao Sveučilišna klinička bolnica Mostar na Bijelom Brijegu nabavile su posebne kante za razvrstavanje i odlaganje medicinskog otpada.
Gospodarstvo / Novac | 23. 07. 2019. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dva kamiona s otpadom iz bolnice 'dr. Safet Mujić', za koje je utvrđeno da se u njima pored komunalnog nalazi i medicinski otpad, dovezena su do deponije Uborak. Jedan kamion ušao je na odlagalište, dok je drugi vraćen'', potvrdio je za Bljesak.info Omer Hujdur, jedan od organizatora ranijih prosvjeda pred Uborkom.

''Otpad star 40 dana koji se nalazio u krugu bolnice 'dr. Safet Mujić' za koji oni tvrde da je obrađen, a nije, dovezli su na deponiju. Jedan kamion ušao je s ostalim kamionima koji redovno ulaze na odlagalište tako da nismo upratili koji je. Tek kad smo upratili drugi zaustavili smo ga i vratili ga'', kazao je Hujdur napominjući kako su odmah nakon toga kontaktirali federalnu inspekciju koja je naredila dodatni nadzor.

''Inspektor Ejub Slkić već ranije uručio im je nalog čime je strogo zabranjeno odlagati medicinski otpad. Dobili su upute kako moraju odvajati komunalni od medicinskog otpada. Međutim, ovaj otpad star 40 dana nitko nije sortirao, to je katastrofa. Ovaj otpad bi trebao ići samo na spalionicu nigdje više'', upozorava Hujdur.

Inače, bolnica 'dr. Safet Mujić', kao Sveučilišna klinička bolnica Mostar na Bijelom Brijegu nabavile su posebne kante za razvrstavanje i odlaganje medicinskog otpada. U SKB Mostaru su 27. lipnja donijeli i interni naputak o načinu odlaganja medicinskog otpada.

Podsjećamo, gradska deponija Mostar nema dozvolu za prihvaćanje medicinskog otpada te je priča o odlaganju pod povećalom javnosti nakon što je situacija eskalirala u svibnju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u kojemu je registrirana visoka koncentracija teških metala.

Nakon toga građani su deset dana u blokadi držali odlagalište zbog čega mostarska komunalna poduzeća nisu mogla s gradskih ulica odvoziti smeće. Blokada je prekinuta nakon što je s mostarskim gradonačelnikom postignut dogovor prema kojemu se trebao formirati stručni tima koji će raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta s trenutne lokacije.

Kopirati
Drag cursor here to close