Kriza

Zbog Turske bismo mogli upaliti crveni alarm

''Tu leži razlog za oprez, posebno za trgovinske tokove. Jer su svim poslovi vezani uz liru, osim mesa. I sada je taj trend nepovoljan'', rekao je Šarović.
Gospodarstvo / Novac | 15. 08. 2018. u 19:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako se turska ekonomija ne počne stabilizirati u kratkom roku, stotine milijuna maraka vrijedni poslovi koje naša država ima s tom zemljom, a koji su uglavnom izvozno orijentirani, mogli bi biti ugroženi'', rekao je ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Dnevni avaz.

''Vrijednost turske lire već danima dramatično pada, a svi ekonomski pokazatelji ove države izraženi su negativno nakon što su joj SAD zbog diplomatskog spora uvele sankcije. Da bi bh. gospodarstvenici koji imaju poslove s Turskom mogli biti ugroženi'', potvrdio je za Avaz Šarović.

Rekao je kako u tom ministarstvii pomno prate događanja.

''Za nas je vrlo važno da Turska stabilizira svoju ekonomiju i valutu. Jer, ako slabljenja valute potraje, imat ćemo negativne posljedice i po neke naše važne poslove. Za sada, ako ovo bude kratkoročno, neće nastupiti neka šteta. Ali, ako bude neka duža destabilizacija, to bi bio crveni alarm za zabrinutost'', kazao je Šarović.

Bosna i Hercegovina ima nekoliko značajnih poslova s Turskom, a najveći je izvoz mesa, ulja, šećera i brašna. Njihova vrijednost iznosi oko 300 milijuna KM. Sreća u nesreći mogla bi biti to što je najveći od ovih poslova, izvoz mesa, ugovoren u eurima. Ostali su u turskim lirama, navodi Avaz.

''Tu leži razlog za oprez, posebno za trgovinske tokove. Jer su svim poslovi vezani uz liru, osim mesa. I sada je taj trend nepovoljan'', rekao je Šarović.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) Ahmet Egerlić kazao nam je da trenutno plaćanje ide po ugovorenom.

''Ali, ako se ovo nastavi, moglo bi biti ugroženo poslovanje s Turskom. Nadamo se stabilizaciji lire, pratimo situaciju. Samo jestivog ulja izvozimo u vrijednosti od 130 milijuna KM, tako da je to vrlo važno tržište, ali sada ne možemo reći što će se događati'', naveo je Egrlić. 

Moguće posljedice posebno su zabrinjavajuće ako se uzme u obzir da je izvoz iz BiH u Tursku u prvih nekoliko mjeseci ove godine premašio uvoz. Turska je u 2017. godini bila jedan od najznajčajnijih trgovinskih partnera te je bila na osmom mjestu, navele su sarajevske novine.

Kopirati
Drag cursor here to close