Prava nogometna predstava

Dudić: U derbijima motiva ne nedostaje

I Velež će kao i Zrinjski biti jači za neka imena u odnosu na posljednji dvoboj. U slučaju Veleža to su Fajić, Manev, Urdinov, Kalezić.
Sport / Nogomet | 17. 10. 2019. u 19:15 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sustav natjecanja se posljednjih sezona mijenjao u Premijer ligi BiH. Pa nakon Lige za prvaka, odnosno Lige za opstanak, dobili smo trokružni, odnosno u Mostaru smo dobili dva dvoboja gradskih rivala za bodove u relativno kratkom razdoblju.

Posljednji put su Zrinjski i Velež igrali 27. srpnja pod Bijelim brijegom. Zrinjski je bio "okupiran" nastupom na euro sceni, ali je Hari Vukas miksajući pronašao postavu koja mu je osigurala tri boda.

Velež u toj utakmici nije bio loš, imao je neke svoje prigode, ali je opet izgubio. Od te utakmice do danas dosta stvari se promijenilo, prije svega u taboru Veleža. Dvije utakmice kasnije na klupi je već bio novi čovjek Feđa Dudić, dok se roster širio dolascima pojedinih igrača koji su se priključivali iz kola u kolo.

Momčad je prošla sve ono što je mogla proći u Premijer ligi. Bilo je uspona, padova, dobrih igara, slabih partija, pobjeda, poraza. Upisali su deset prvenstvenih nastupa u kojima je ostvarila tri pobjede, četiri poraza uz tri remija. U tom periodu smo vidjeli Velež koji je znao izgubiti utakmice u kojima je vodio (Čelik, Sarajevo), bilo je i preokreta (Tuzla City), u prošlom kolu (Mladost) se vratio nakon 0:2. Kroz sve te utakmice, Velež je ojačao, barem bi trebalo da jeste prije svega na psihološkom planu, jer derbi utakmice, a posebno ove u Mostaru su same po sebi izuzetno teške. Utakmice u kojima nekada jedan detalj može riješiti pitanje pobjednika, usmjeriti dvoboj u određenom pravcu.

Foto: Bljesak.info / Momčad FK Velež 

I Velež će kao i Zrinjski biti jači za neka imena u odnosu na posljednji dvoboj. U slučaju Veleža to su Fajić, Manev, Urdinov, Kalezić.

"Mi smo od mog dolaska osvojili 12 bodova, mogli smo uz malo sreće i više koncentracije imati koji više. Ono što može biti ohrabrujuće jeste činjenica da smo napokon shvatili kako se utakmica i nakon primljenog gola, kako se do bodova ili boda može doći i u devedesetoj minuti. Nije nam bilo lak niti u jednoj jer smo pod pritiskom. Puno smo napravili pobjedom u Ugljeviku, da smo kojim slučajem slavili u prošlom kolu sada bi bili ipak nešto mirniji, ali što je tu je", kaže Dudić za Bljesak.info.

Sada dolazi Zrinjski. Iako će treneri, igrači jedne i druge momčadi reći kako je to utakmica koja nosi sa sobom isti broj bodova kao i bilo koja druga, svima je jasno da "trica" iz derbija ima puno veću težinu. Haris Vukas, je za razliku od Dudića osjetio derbi s klupe, ali sadašnji strateg Veleža je kao igrač nekih drugih klubova igrao protiv Zrinjskog, bio je u nekim utakmicama i trener (GOŠK).

"Na svakom koraku se u gradu osjeti da dolazi derbi, navijači se pripremaju i vjerujem da će i jedni i drugi uživati u jednoj pravoj nogometnoj predstavi, derbiju u pravom smislu riječi. Zrinjski je izuzetno kvalitetna momčad, osvajali su naslove u nizu, godinama su među tri na kraju sezone i nema se tu što posebno reći. Opet, ovo je derbi, jedna utakmica u kojoj smo mi domaćini, a kako igramo vidjela je sportska javnost. Ako isključimo utakmicu protiv Radnika, nismo nadigrani niti u jednoj utakmici. Pobijedili smo one najbolje, Široki, Tuzlu City, bili blizu trijumfa protiv Željezničara. Motiva sigurno neće nedostajati. Igraš gradski derbi, protiv momčadi koja je izbacila jedan Utrecht iz Europe. Međutim, na našem terenu nitko nije favorit, pa ni Zrinjski. Tako ćemo se postaviti. Kada vidite atmosferu na stadionu, onakvu sjajnu publiku, ne možete igrati loše", zaključio je Dudić.

Foto: Bljesak.info / Zrinjski - Velež 1:0

Ono što u ovom trenutku ne ide na ruku momčadi Veleža jeste statistika u međusobnim dvobojima. U posljednjih deset što prvenstvenih što Kupu utakmica, Rođeni su upisali tek jednu pobjedu. Onu na kraju sezone 2013/2014, kada je jedini gol baš u Vrapčićima postigao Hebibović iz slobodnog udarca. U preostalih devet utakmica, četiri su bile u Kupu, pet u prvenstvu. Kada govorimo o prvenstvenim u kojima je bio Velež domaćin iz tog perioda, jedna utakmica je završila 1:1, druga trijumfom Zrinjskog 0:1.

U Kupu je također Zrinjski bio uspješniji jer je jednom slavio 0:1, jednom 1:2. Još jedan podatak treba izdvojiti. U posljednjih deset međusobnih utakmica, samo su se trojica (sada već bivših) igrača Veleža upisala u strijelce. Tri puta Hebibović, te po jednom Škahić i Ćemalović.

 

Rezultati by SofaScore

 



Utakmica Velež – Zrinjski igra se u subotu u 15 sati na stadionu Rođeni, uz prijenos na Moja TV. Mostarski derbi sudit će Zoran Grbić, s pomoćnicima Radislavom Kačavendom i Stefanom Tešanovićem. Dodatni suci bit će Haris Kaljanac i Luka Bilbija, dok će četvrti sudac biti Dragan Petrović.

Kopirati
Drag cursor here to close