Zbog nepostojanja zakona

ZZO HNŽ-a ne vrši odluku koju je donijela županijska Vlada

Naime, riječ je o medicinskom tretmanu ''inseminacija'' koji se navodi na popisu usluga koje je donijela Vlada iste županije.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 02. 2018. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupak 'inseminacije' ne može se vršiti u javnim zdravstenim ustanovama na poručju Hercegovačko-neretvanske županije zbog nepostojanja zakona.

Naime, ta zdravstvena usluga se ne može obavljati iako se navodi se na popisu ''Oblici zdravstvene zaštite i iznos sudjelovanja osiguranih osoba'', odnosno osoba koji u sklopu plaćanja participacija Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a, koja se navodi i na stranici ZZO-a.

U ''Odluci o premiji-sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritorij HNŽ-a'' stoji stavka 'iseminacija' koja se osiguranicima naplaćuje 50 KM, a iz županijskog Zavoda zdravstvenog osiguranja su nam odgovorili da, unatoč tome što je navedeno u Odluci Vlade, taj medicinski zahvat se ne provodi zbog nepostojanja Zakona.

''S obzirom da nije usvojen Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K trenutačno ne sudjeluje u financiranju umjetne oplodnje. Po informacijama kojim raspolažemo nijedna ugovorna zdravstvena ustanova u HNŽ nije stekla/osigurala sve potrebne uvjete za obavljanje navedenih usluga'', rečeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za Bljesak.info.

Inače, inseminacija je jedna od metoda liječenja neplodnosti uz biomedicinski potpomognutu oplodnju, gdje se ejakuat muškarca unese u tijelo žene kako bi se potpomogao susret muške i ženske spolne stanice. Unatoč tome što su iz ZZO naveli kako je riječ o ''umjetnoj oplodnji'', takav naziv je pogrdan za brojne parove i struku, jer se prilikom procesa takvog vida liječenja prati menstrualni ciklusi žena, što je prirodni proces. 

Podsjećamo, zbog ne postojanja zakona neplodni parovi, kojih prema nekih podacima samo u Mostaru ima u prosjeku 200 do 300, su sami prepušteni na financiranje postupka inseminacije koji košta oko 600 KM. Unatoč tome što brojne lokalne zajednice i županije na području bh. barem financijski olakšavaju liječenje parova, u HNŽ-u nema naznaka za ikakvu promjenu.

Kopirati
Drag cursor here to close