EMA

Žuri se s cjepivom

Sličan stav imao je i njemački zastupnik u Europskom parlamentu Peter Liese jer smatra da je Velika Britanija ishitreno odobrila cjepivo.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 12. 2020. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska agencija za lijekove (EMA) upozorila je danas da je protiv ishitrenih odobravanja cjepiva protiv Covida-19, nakon što je Velika Britanija dala izvanredno odobrenje za eksperimentalnu dozu kompanija Pfizer i Bayonet.

Velika Britanija je prva zapadna država koja je odobrila cjepivo protiv Covida 19, i to izvanrednim, ubrzanim procesom.

U priopćenju EMA se ističe da je adekvatnija njihova duža procedura za odobrenje cjepiva jer je zasnovana na više dokaza i neophodno je mnogo više provjera nego što je to vanredni proces koji je odobrio London.

"EMA smatra kako je uvjetovano marketinško odobrenje najadekvatniji regulatorni mehanizam u trenutnoj situaciji", ističe se u priopćenju i napominje da će u okviru te procedure do 29. prosinca biti donesena odluka da li će biti odobreno Pfizerovo cjepivo.

Sličan stav imao je i njemački zastupnik u Europskom parlamentu Peter Liese jer smatra da je Velika Britanija ishitreno odobrila cjepivo.

Prema regulativama EU, EMA mora odobriti Pfizerovo cjepivo, ali članice mogu koristiti izvanredne procedure koje im omogućavaju distribuciju na domaćem tržištu.

Zastupnik Europskog parlamenta iz redova Socijalista Tiemo Wölken smatra kako je očigledno u tijeku globalna trka da se cjepivo izbaci na tržište što prije, ali je izrazio uvjerenje da je mnogo bolje da se sačeka i osigura kvaliteta, efikasnost i zajamčena sigurnost u skladu sa standardima EU.

Kopirati
Drag cursor here to close