Cjepiva

Znate li što dobivamo? Stižu nam COVAX cjepiva i donacija iz Turske

Bosni i Hercegovini stiže donacija kineskog cjepiva iz Turske, i cjepiva preko COVAX mehanizma
Lifestyle / Zdravlje | 22. 03. 2021. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Realizacija donacije cjepiva iz Turske za Bosnu i Hercegovini je u pripremi, rečeno je za N1 iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

''Očekujemo da će u najkraćem roku sva dokumentacija biti spremna kako bi cjepiva uskoro i stigla u Bosnu i Hercegovinu. Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova, riječ je o cjepivu kineskog proizvođača'', priopćeno je za N1.

Ministarstvu civilnih poslova nije se do sada nitko službeno obratio u vezi sa donacijom iz Slovenije. Ukoliko se to desi, Ministarstvo je spremno da u najkraćem roku realizira poslove potrebne za dostavljanje doniranih cjepiva.

Podsjetimo, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je prošli tjedan da će poslati 30 tisuća doza cjepiva protiv COVIDA-19 Bosni i Hercegovini.

''Poslat ćemo Bosni i Hercegovini 30 tisuća doza cjepiva protiv COVID-19'', kazao je Erdogan nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH koji su boravili u službenoj posjeti Ankari.

Napomenuo je kako je vrlo važno nastaviti dodatno razvijati ekonomske odnose između dvije zemlje.

COVAX cjepiva

U Bosnu i Hercegovinu u srijedu, 24. ožujka, konačno bi trebale stići prva cjepiva naručena kroz COVAX program. Radi se o 23.400 doza BioNTech/Pfizer cjepiva.
Kakva će biti procedura, tko i kada bi mogao dobiti ove cjepiva, kada se očekuje ostatak naručenih cjepiva… nvinari su pitali Ministarstvo civilnih poslova BiH.

"Imajući u vidu obvezu čuvanja cjepiva u hladnom lancu, količine koje će biti dostavljene u srijedu bit će odmah distribuirane krajnjim korisnicima, nadležnim zdravstvenim vlastima entiteta i Brko distrikta. Od njih će Agencija za lijekove i medicinska sredstva uzeti određene količine kako bi izvršila kontrolu kvaliteta i dala dozvolu za upotrebu. Očekujemo da će taj posao biti završen u najkraćem mogućem roku", kazali su za Klix  u Ministarstvu.

Upitani o raspodjeli, hoće li cjepiva biti korištena samo za cijepljenje medicinskog osoblja ili bi njima moglo biti cijepljeno i stanovništvo, u Ministarstvu nisu upoznati.

"Dostavljenih 23.400 doza bit će raspodijeljeno: Republika Srpska 7.578, Federacija BiH 15.210 i Brčko Distrikt 612 doza. Planove cijepljenja izradili su nadležni organi entiteta i Brčko Distrikta i oni mogu dati precizne informacije o tome tko će biti cijepljen", odgovaraju iz Ministarstva.

Johnson & Johnson u BiH?

Prema ranijim najavama, cjepiva iz COVAX programa bit će isporučivane u nekoliko navrata. A Ministarstvo trenutno nema ima informaciju o dinamici, je li eventualno ima nekih značajnijih pomaka, s obzirom na to da je COVAX nedavno sklopio i sporazum o isporuci stotina milijuna doza cjepiva kompanije Johnson & Johnson.

"Ministarstvo trenutno ne raspolaže informacijama o daljem tijeku isporuka. Imajući u vidu da su svi uvjeti ispoštovani, o čemu govori i prva isporuka koju očekujemo u naredna dva dana, očekujemo da je proces konačno otkočen i da će naručene i plaćene količine stizati prihvatljivom dinamikom. Još jednom napominjemo da tempo isporuke zavisi isključivo od COVAX mehanizma", kažu u Ministarstvu.

Dan prije cjepiva - sutra, predviđena je isporuka 24.000 dozarazređivača (diluenta).

Kopirati
Drag cursor here to close