Prekomjerno fotkanje

Znanstveno potvrđeno: Selfitis je ozbiljna bolest!

Oni koji imaju ovu vrstu ''bolesti'' pate od nedostatka samopouzdanja i pokušavaju se uklopiti u svoju okolinu.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 12. 2017. u 12:15 Bljesak.info
Kopirati

Britanski istraživači utvrdili su postojanje stanja opsesivnog snimanja selfija, što je nazvano selfitis.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova riječ prvi put se pojavila 2014. godine u okviru izmišljene vijesti u kojoj je rečeno da je selfitis svrstan na listu mentalnih poremećaja odlukom Američkog psihijatrijskog udruženja.

Znanstvenici su nastavili istraživati ovaj fenomen, nakon što je proučena pojava "nomofobije" - straha od toga da se mobilni teelfon nema pri ruci.

"Prije nekoliko godina, u medijima se pojavila priča o tome da je stanje selfitisa klasificirano kao mentalni poremećaj. Iako se ispostavilo da je ta priča lažna, to ne znači da stanje selfitisa ne postoji", izjavio je doktor Mark Grifits sa Sveučilišta Trent u Nottinghamu, prenose Nezavisne novine.

Istraživanje je provedeno među 400 sudionika iz Indije, pošto ta zemlja ima najviše korisnika Facebooka.

Sudionici su se izjašnjavali u kojoj mjeri se slažu ili se ne slažu sa serijom konstatacija o selfijima.

Među tim izjavama bile su i rečenice "Dijeljenje selfija stvara zdravo nadmetanje sa prijateljima i kolegama" i "Osjećam da sam popularniji/a kada postavljam svoje selfije na društvene mreže".

"Tipično je da oni koji imaju ovo stanje pate od nedostatka samopouzdanja i pokušavaju se uklopiti u svoju okolinu. Oni mogu pokazati simptome slične drugim potencijalno adiktivnim ponašanjima", rekao je doktor Janartan Balkrishan, sudionik istraživanja.

Dodao je da je postojanje selfitisa sada potvrđeno i da je potrebno obaviti dodatna ispitivanja da bi se utvrdilo kako i zašto ljudi razvijaju ovo stanje i na koji način se može pomoći najteže pogođenima

Kopirati