Spriječite na vrijeme

Znakovi sepse koje jednostavno moraš znati

Ovaj tihi ubojica može se spriječiti na vrijeme, no morteznati ove znakove kako bi mogli na vrijeme reagirati.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 10. 2017. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada infekcija nije dovoljno dobro tretirana i liječena, ona može napredovati van kontrole do te mjere da dođe do sepse, stanja koje je opasno za život.

Sepsa, najozbiljnija posljedica bakterijskih infekcija doslovce tjera tijelo protiv sebe, tj. organizam sam sebi ozljeđuje organe i tkivo., piše Zdravakrava.hr.

Može se razviti i iz najmanje upale, a sve započinje nekom infekcijom. Ova bolest, na sreću, rijetko napada ljude koji su dobrog zdravlja, no kada se aktivira može imati kobne posljedice za bilo koga.
Iako liječnici i dalje ne znaju zašto i kako dođe od infekcije do sepse, ona se mora što prije početi tretirati, jer ako uznapreduje može se pretvoriti u septički šok, krajnji oblik ovog stanja. Carmen Polito, asistentica profesora medicine na Emory University School of Medicine opisuje kako ovo stanje "kompromitira kardiovaskularni sustav što rezultira vrlo niskim krvnim tlakom i nedovoljnim dotokom krvi do vitalnih organa".

Ne postoji način kojim bi se mogla testirati, pa je i sepsu i septički šok vrlo teško dijagnosticirati. No, ono u što su doktori sigurni jest da je sepsa najčešće uzrokovana s ove četiri infekcije: pneumonijom, abdominalnim infekcijama (poput upale slijepog crijeva), infekcijama urinarnog trakta te kožnim infekcijama ili infekcijama mekanog tkiva, objašnjava profesor kirurgije Craig Coopersmith, također s Emory University School of Medicine. Znakovi sepse se često preklapaju s onima septičkog šoka, poput bolnog mokrenja ili problema s disanjem.

Ovo je glavnih 5 znakova koji ukazuju na rizik od sepse, a svakako bi ih trebala znati kako bi mogla pravovremeno reagirati ako misliš da si ili ti ili netko u tvojoj blizini u opasnosti od iste.

1. Hladne ili koščate ruke

U slučaju sepse, tvoje se tijelo orijentira na pumpanje krvi prema najbitnijim organima, poput srca, bubrega i mozga, prije nego na neke dijelove tijela koji su manje bitni da bi organizam preživio, kao što su ekstremiteti. Zato su ljudima koji imaju sepsu ruke hladne i djeluju mršavo ili koščato zbog smanjenog dotoka krvi. No zapamti - hladne ruke nisu nuspojava samo smrtnih bolesti, ovo bi te trebalo zabrinjavati jedino ako dolazi s još nekim od ovih znakova.

2. Manje urina ili tamniji (više koncentrirani) urin

Bubrezi su najugroženiji pri oboljenju od sepse jer se urin počne zadržavati u tijelu i u manjim količinama izlazi van iz tijela. Tako koncentriran, urin postaje tamniji i ima intenzivniji miris. Ovo može biti i posljedica dehidracije, koja dolazi od jačeg znojenja zbog groznice, te ne unošenjem dovoljno tekućine pritom.

3. Promjena mentalnog stanja

Zbunjenost, smanjena razina osviještenosti, lakomislenost te vrtoglavica mogu biti rezultat smanjenog dotoka krvi u mozak, dehidracije i 'loših' toksina koje napuštaju tijelo zbog sepse.

4. Ubrzani rad srca

Ovdje ne mislimo na malo brži rad srca koji osjetiš nakon jutarnjeg jogginga, nego na osjećaj da će ti srce jednostavno izaći iz tijela od brzine otkucaja. Srce napravi oko 60 - 90 otkucaja u minuti, a sve što je iznad 90 u minuti i dolazi u kombinaciji s još nekim od ovih znakova je izuzetno zabrinjavajuće.

5. Problemi s disanjem

Primijetiš li da ti se disanje ubrzalo ili ti su ti udisaji kraći od uobičajenih, kao da si se upravo popela uz dugačko stepenište, a imaš ili si imala pneumoniju prije toga, to bi mogli biti znakovi sepse. Tvoje tijelo, kao i kod ubrzanog rada srca, počinje previše raditi - u ovom slučaju, konzumirati više zraka i time proizvoditi više ugljičnog dioksida. Nemoj prenagliti Osjetiš li ili primijetiš na nekome u svojoj blizini neke od ovih simptoma, a imala si ili je ta osoba imala neku od spomenutih ili sličnih infekcija u tijelu, ovi bi te znakovi trebali zabrinjavati i trebala bi što prije potražiti liječničku pomoć jer se ovdje šteta povećava svakim satom. U drugom slučaju nemoj se previše brinuti jer gornji simptomi mogu biti posljedica mnogih, za život i ne tako opasnih stanja.


Kopirati
Drag cursor here to close