BiH

Značajan porast oboljelih od karcinoma jednjaka

''U proteklih šest mjeseci ispunjena je kvota od pet operacija jednjaka, što je broj za koji se na godišnjoj razini izdvajaju sredstva od strane FZZOIR.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 08. 2019. u 13:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) formiran je Multidisciplinarni tim za kirurgiju jednjaka, koji je u prvih nekoliko mjeseci rada uspješno uradio pet operativnih zahvata.

Po riječima šefa Klinike za torakalnu kirurgiju KCUS-a doc. dr. Ilijaza Pilava formiranje tima znatno je olakšalo proceduru za tretiranje karcinoma i oboljenja jednjaka, počevši od dijagnostike, operacije i postoperativnog oporavka.

Povećanje sredstava

''Formiranjem Multidisciplinarnog tima poboljšana je komunikacija među kolegama sa Abdominalne i Torakalne kirurgije, te znatno unaprijeđena organizacija rada. Na ovaj način uspješno su pobjeđene poteškoće koje su se ranije javljale u radu. U Multidisciplinarnom timu su kolege dr. Safet Mušanović i dr. Kenan Grbić, a u narednom periodu imamo u planu dodatne edukacije naših liječnika iz područja kirurgije jednjaka'', kazao je doc. dr. Pilav, priopćeno je iz KCUS-a.

On dodaje da je karcinom jednjaka u znatnom porastu, te je shodno tome upućen zahtjev prema FZZOiR-u za povećanje sredstava za ovu vrstu operacija, za narednu godinu.

''U proteklih šest mjeseci ispunjena je kvota od pet operacija jednjaka, što je broj za koji se na godišnjoj razini izdvajaju sredstva od strane FZZOIR. U narednom periodu napravljene su još četiri operacije jednjaka, čime ćemo prekoračiti odobrenu kvotu. S obzirom na evidentan porast karcinoma jednjaka tražili smo odobrenje sredstava za 20 operacija jednjaka godišnje'', kazao je doc. dr. Pilav.

Član tima sa Klinike za abdominalnu hirurgiju je i dr. Adi Mulabdić, koji, također, naglašava znatan porast slučajeva karcinoma jednjaka, ali, kako ističe, zahvaljujući stručnim liječnicima, multidisciplinarnom pristupu u radu i raspoloživoj suvremenoj opremi ovo oboljenje se uspješno liječi u KCUS-u.

''Kirurgija jednjaka je vrlo specifičan segment kirurgije. Jednjak ima posebnu anatomiju, fiziologiju, a samim tim i patologiju. Shodno tome, patološki procesi i promjene na jednjaku zahtjevaju i poseban pristup. Prateći suvremene trendove primjenjujemo multidisciplinarni pristup u kojem kolege s više klinika sudjeluju u liječenju oboljenja. U sklopu dijagnostike značajnu ulogu imaju liječnici s Klinike za gastroenterohepatologiju, te kolege s Patologije. Kirurški tim čine torakalni i abdominalni kirurzi, uz značajnu podršku kolega anesteziologa'', kazao je dr. Mulabdić.

Mulabdić naglašava da ne postoji specifični uzrok nastanka oboljenja ili karcinoma jednjaka, ali ono što sigurno utiče na ovu vrstu oboljenja je konzumiranje duhana i ishrana.

''Začinjena i vruća hrana u velikoj mjeri utiče na nastanak oboljenja jednjaka. Zahvaljujući odličnoj suradnji s kolegama s Gastroenterohepatologije, te suvremenoj opremi kojom oni raspolažu, vrlo brzo se realizira gastroskopija kod bolesnika koji imaju određene tegobe sa gutanjem i općenito želučane tegobe. Nakon dijagnostike i uzimanja uzoraka patolozi urade analizu, te se na konziliju odlučuje da li će se pacijent podvrgnuti kirurškim ili nekirurškim metodama liječenja'', pojašnjava dr. Mulabdić.

Tijek liječenja

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović navodi da su formiranjem Multidisciplinarnog tima uspješno prijeđeni proceduralni problemi, što se pozitivno odražava na tijek liječenja bolesnika.

''Zahvaljujući odličnoj organizaciji rada bolesnici se zadržavaju znatno kraće u bolnici, jer im se po prijemu brzo uradi potrebna dijagnostika, te se konzilijarno odluči o daljem tijeku liječenja. Prateći događanja iz područja zdravstva na svjetskoj razini nastojimo se pripremiti za ono što dolazi, te se blagovremeno opremiti suvremenom medicinskom opremom i dodatno educirati kadar. Nažalost, evidentan je porast broja oboljelih od karcinoma jednjaka, i u narednom periodu možemo očekivati veću potrebu za ovom vrstom operacija. Odogovornost KCUS-a je veća u odnosu na ostale zdravstvene centre u našoj zemlji, s obzirom na to da zbrinjavamo najveći broj oboljelih. Shodno tome, odgovorno i profesionalno pristupamo svim postojećim izazovima.

Raduje me da smo dosegli razinu sa kojeg možemo pružiti većinu usluga bez izmještanja bolesnika na liječenje izvan BiH. U narednom periodu planiramo dodatnu edukaciju naših kirurga. U medicini gotovo na dnevnoj osnovi događaju promjene koje nastojimo pratiti kako bismo omogućili kvalitetnije zdravstvene usluge našim građanima'', izjavila je prof. dr. Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close