Jačanje imuniteta

Značaj dojenja: U BiH samo 25 posto majki doje

O zdravoj prehrani tek se govori kada nastupi neki zdravstveni problem, dok pravilna ishrana često može biti najbolji način za prevenciju različitih oboljenja
Lifestyle / Zdravlje | 04. 10. 2018. u 13:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jači imunitet, otpornost na različite bolesti, razvijanje inteligencije samo su neki od razloga zašto je važno da djeca doje - ukazano je na obilježavanju Svjetskog tjedna dojenja u Sarajevu organiziranog pod sloganom "Dojenje: Temelj za život". 

Bosna i Hercegovina ne razlikuje se mnogo od zemalja Europske unije kada je u pitanju postotak žena koje doje i on iznosi oko 25 posto, zbog čega su zdravstvene organizacije i odlučile pojačati aktivnosti kako bi se ukazalo na važnost dojenja. 

Kako je u četvrtak istaknuto, o zdravoj prehrani tek se govori kada nastupi neki zdravstveni problem, dok pravilna ishrana često može biti najbolji način za prevenciju različitih oboljenja, a za djecu je to i najvažnije jer ona do šest mjeseci iz majčinog mlijeka dobivaju sve nutritivne sastojke, do godinu dana polovinu potrebnih nutritijenta, a do druge godine trećinu. 

Osim toga dojenje ima brojne prednosti i za majku jer su istraživanja pokazala da mnogo manji broj žena koje su dojile obolijevaju od karcinoma dojke, a upravo taj čin dojenja zbližava majku i dijete. 

Voditeljica odjela za higijenu i ishranu pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH Aida Filipović-Hadžiomeragić podvukla je da majčino mlijeko ima antitijela koje niti jedna druga hrana ne može zamijeniti niti proizvesti. 

Govoreći o uzrocima niske stope dojenja ukazala je na agresivni marketing proizvoda koji su zamjena za majčino mlijeko, ali i zbog činjenice da se majke moraju rano vratiti na posao nakon poroda, a tu je i potreba da se osigura pomoć majkama kada počinju dojenje. 

''Majčino mlijeko je besplatno, uvijek dostupno, predstavlja svojevrstan državni resurs, za ovu hranu ne treba skladištenje, ekonomski je najisplativije i svemu tome posvećena je ovaj Tjedan dojenja'', dodala je Filipović-Hadžiomeragić. 

Iz Udruge specijalista javno-zdravstvenih disciplina Sabaha Dračić također je napomenula da majčino mlijeko u potpunosti odgovara potrebama bebe i nezrelom probavnom sustavu, a posebno je istaknula važnost kolostruma, mlijeka koje se luči odmah poslije poroda, kojeg mnogi nazivaju prvom vakcinom. 

''Kolostrum štiti bebu koja prelazi iz idealne interuterine sredine u ekstrauterinu sredinu gdje su prisutni svi virusi i bakterije. To je mlijeko koje je veoma bogato proteinima i vitaminima, ali i mineralima'', pojasnila je Dračić. 

Kod dojenja se prevenira jedna trećina svih respiratornih oboljenja, ali i polovina svih dijareja, prevenira se upala uha, pojava ekcema, a majčino mlijeko sadrži i omega masne kiseline koje pomažu razvoju inteligencije. 

Ova kampanjska akcija organizirana je kako bi se ukazalo na važnost zdrave ishrane, smanjenje stope siromaštva, pospješilo dojenje kao osnovu života, ali i s ciljem uključenja organizacija i pojedinaca kako bi se povećao učinak.

Kopirati
Drag cursor here to close