Nepovoljna situacija

ZHŽ žarište koronavirusa u Hercegovini

Dok je Zapadnohercegovačka županija proglasila stanje prirodne nesreće, Federalni stožer civilne zaštite nije proglasio stanje prirodne nesreće za područje cijele Federacije
Lifestyle / Zdravlje | 22. 09. 2020. u 20:16 Bljesak.info
Proglašeno stanje prirodne nesreće u ZHK

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog loše epidemiološke situacije, odnosno povećanja broja zaraženih koronavirusom stanje prirodne nesreće proglasila je Zapadnohercegovačka županija. Iz istog razloga proglašenje stanja prirodne nesreće na razini Federacije BiH zatražio je Krizni stožer ministarstva zdravstva HNŽ. U toj županiji zatražen je pojačan inspekcijski i policijski nadzor, te je donesena odluka da u učionicama može biti maksimalno 18 učenika.

“Rekla bih da je trenutačna situacija vrlo nepovoljna. To je razlog zbog naglog porasta slučaja koji se događa u tri hercegovačke županije ZHŽ, HNŽ i HBŽ. Međutim gledano cijelu Federaciju imamo poboljšanje u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu”, rekla je Mija Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Dobre vijesti u Kantonu Sarajevo. Već nekoliko dana bilježi se znatno manji broj oboljelih. Ipak, stručnjaci apeliraju na građane da se pridržavaju postojećih mjera, jer se naredna dva mjeseca očekuje porast broja respiratornih infekcija, kaže infektolog Bakir Nakaš, a samim tim i povećanje broja zaraženih koronavirusom.

“Nažalost u BiH uvijek imate neke ljude i neke grupe koje će negirati ono što postoji ili imati različite stavove što može dovesti do loših reakcija na određene mjere koje država propisuje”, kaže Nakaš.

Mjere se trenutno razlikuju unutar zemlje i ovise o pojedinačnim situacijama. Ipak, one zajedničke su držanje socijalne distance, nošenje maski, izbjegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima. U RS danas je 51 novozaražena osoba i nema popuštanja postojećih mjera, nego su donesene detaljnije smjernice za ugostiteljske objekte. Za jednim stolom dozvoljeno je sjedenje za maksimalno četiri osobe.

“Nema ustajanja osim odlaska u toalet, nema sjedenja za šankovima, nema odlaska da se plati nego konobar dolazi, sve te mjere ostaju na snazi”, pojašnjava Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Za vrijeme lockdowna imali smo 3000 zaraženih, a do danas blizu 27.000 zaraženih koronavirusom i 757 smrtnih slučajeva, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close