34 zemlje

Zemlje koje je zaobišao koronavirus

Do 20. travnja, 213 zemalja i teritorija od 247 ukupno priznatih od Ujedinjenih naroda zabilježilo je barem jedan slučaj slučaj Covida-19.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 04. 2020. u 15:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je zarazio više od tri milijuna ljudi širom svijeta, još uvijek postoje 34 zemlje i teritorije koje nisu prijavile nijedan slučaj novog koronavirusa.

Tu spadaju Komori, Lesoto, Tadžikistan, Turkmenistan i male udaljene otočne države u Tihom oceanu, kao što su Nauru, Kiribati i Solomonsko otočje.

Do 20. travnja, 213 zemalja i teritorija od 247 ukupno priznatih od Ujedinjenih naroda zabilježilo je barem jedan slučaj slučaj Covida-19. Od toga je 186 imalo lokalni prenos, gdje se virus proširio unutar zajednice. U najmanje 162 zemlje je bilo smrtnih slučajeva.

Međutim, to što neka država nije prijavila zaražene slučajeve ne znači da ih nije bilo, piše Reuters.

Na primjer, Sjeverna Koreja nije prijavila nijedan slučaj koronavirusa, ali graniči s Kinom, Rusijom i Južnom Korejom, sve zemlje koje imaju veliki broj slučajeva, što znači da je virus možda ušao i u tu tajnovitu državu.

Neki se trendovi mogu uočiti ako se promatra širenje koronavirusa po regijama. Azija je imala otprilike dva velika talasa prenosa preko granice, dok su u Europi mnoge zemlje počele izvještavati o slučajevima zaraze u tjednu od kraja veljače.

Činilo se da su se Latinska Amerika i Afrika spasile od koronavirusa u siječnju i veljači, prije nego što se brzo proširio na oba kontinenta u ožujku.

Pet zemalja i teritorija uspjelo je da se riješi virusa nakon što su prijavile slučajeve zaraze. To su Angvila, Grenland, karipski otoci Sent Barts i Sent Lucija i Jemen.

Nijedna od tih zemalja nije prijavila smrtne slučajeve i nemaju trenutno aktivne infekcije, a prethodno zaraženi su se potpuno oporavili.

Kopirati
Drag cursor here to close